Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah lepku v masových pomazánkách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000020" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000020 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2023/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah lepku v masových pomazánkách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Byly analyzovány vzorky paštik a dalších pomazánek z masa na obsah lepku. Z celkového počtu 25 vzorků byl ve 4 vzorcích nalezen obsah lepku vyšší, než je legislativní limit pro zařazení potraviny do bezlepkové diety. Přídavek suroviny obsahující lepek byl ovšem vyznačen na obalu těchto výrobků, takže výrobci neporušili platná legislativní pravidla. Dále byl porovnán obsah bílkovin, sacharidů a tuků v jednotlivých výrobcích, tyto hodnoty závisí na surovinovém složení výrobků. Byly také diskutovány reformulace pomazánek z masa a možnost kontaminace pomazánek lepkem.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten content in meat spreads

  • Popis výsledku anglicky

    Samples of pate and other meat spreads were analyzed for gluten content. Out of the total number of 25 samples, 4 samples were found to have a gluten content higher than the permitted limit for including food into gluten-free diet. However, the content of gluten containing raw materials was labeled on the packaging of these products, so the manufacturers did not violate the current legislative rules. Furthermore, the content of proteins, carbohydrates and fats in individual products was compared, these values depend on the raw material composition of the products. The reformulation of meat spreads and the possibility of these spreads contamination with gluten were also discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    78

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    6-9

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus