Obsah lepku v masových pomazánkách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000020" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000020 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2023/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah lepku v masových pomazánkách
Popis výsledku v původním jazyce
Byly analyzovány vzorky paštik a dalších pomazánek z masa na obsah lepku. Z celkového počtu 25 vzorků byl ve 4 vzorcích nalezen obsah lepku vyšší, než je legislativní limit pro zařazení potraviny do bezlepkové diety. Přídavek suroviny obsahující lepek byl ovšem vyznačen na obalu těchto výrobků, takže výrobci neporušili platná legislativní pravidla. Dále byl porovnán obsah bílkovin, sacharidů a tuků v jednotlivých výrobcích, tyto hodnoty závisí na surovinovém složení výrobků. Byly také diskutovány reformulace pomazánek z masa a možnost kontaminace pomazánek lepkem.
Název v anglickém jazyce
Gluten content in meat spreads
Popis výsledku anglicky
Samples of pate and other meat spreads were analyzed for gluten content. Out of the total number of 25 samples, 4 samples were found to have a gluten content higher than the permitted limit for including food into gluten-free diet. However, the content of gluten containing raw materials was labeled on the packaging of these products, so the manufacturers did not violate the current legislative rules. Furthermore, the content of proteins, carbohydrates and fats in individual products was compared, these values depend on the raw material composition of the products. The reformulation of meat spreads and the possibility of these spreads contamination with gluten were also discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—