POROVNÁNÍ IMUNOHISTOCHEMICKÝCH A IMUNOCHEMICKÝCH METOD PŘI VYŠETŘENÍ MASNÝCH VÝROBKŮ
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002329" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002329 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
POROVNÁNÍ IMUNOHISTOCHEMICKÝCH A IMUNOCHEMICKÝCH METOD PŘI VYŠETŘENÍ MASNÝCH VÝROBKŮ
Popis výsledku v původním jazyce
Pšeničná bílkovina (gluten) je běžně používanou surovinou při výrobě vegetariánských i masných výrobků. U citlivých jedinců však může způsobit nežádoucí reakce organismu, a proto je legislativou požadováno označení jejího použití při výrobě na obale výrobku. Pro kontrolu legislativních požadavků, ale také pro ochranu spotřebitelů trpících céliakií je nutná existence citlivých metod, které spolehlivě prokáží přítomnost či nepřítomnost lepku ve výrobku. Cílem této práce bylo porovnat referenční metodu ELISA, Neogen ALERT Gliadin Screening Test a imunochemickou metodu při vyšetření modelových masných výrobků s přídavkem pšeničné bílkoviny vitální a devitální.
Název v anglickém jazyce
Comparing of imunohistochemistry and imunochemistry methods for the examination of model meat products
Popis výsledku anglicky
Wheat protein (gluten) is a commonly used raw material in meat and vegetarian foodstuffs production. However, in sensitive individuals it can cause some objectionable response of the organism. For this reason, it is legislatively required to mention gluten in the product package, if used. For the purposes of legislative control and also for the protection of coeliatic people, the existence of sensitive methods that are able to prove gluten presence or absence in the product is needed. The aim of this work was to compare ELISA reference method, Neogen ALERT Gliadin Screening Test and immunohistochemical method. These methods were used for the examination of model meat products with vital and devital wheat protein addition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prác Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0193-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
2. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—