Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lepek v masných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002403" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002403 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lepek v masných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejménapro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokoncecitlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedenána obale výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten in meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Wheat protein is a plant supplement commonly used also in meat processing industry. As some other plant supplements it is listed among allergenic food components therefore in compliance with national legislation its presence has to be indicated on the product package. Especially for the controll of abiding by the legislative requirements but also for the protection of coeliatic people exact and sensitive methods for wheat protein demonstration are necessary. Such sensitive and sound method is e. g. immunohistochemical method that is even more sensitive than reference method ELISA. With the help of these two methods 103 small meat products were examined for wheat protein presence in 2008, in 71 products of which wheat protein has been found yet only in9 cases it was indicated on the product package.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus