Lepek v masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002403" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002403 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lepek v masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Pšeničná bílkovina je běžně používaný rostlinný přídavek i při výrobě masných výrobků. Stejně jako jiná rostlinná aditiva je uvedena na seznamu alergenních složek a proto musí být dle národní legislativy její přítomnost označena na obale výrobku. Zejménapro kontrolu dodržování legislativních požadavků ale i pro ochranu osob trpících céliakií jsou důležité přesné a citlivé metody pro průkaz pšeničné bílkoviny. Takovouto citlivou a spolehlivou metodou je např. imunohistochemická metoda, která je dokoncecitlivější než referenční metoda ELISA. Pomocí těchto dvou metod bylo v roce 2008 vyšetřeno 103 drobných masných výrobků na výskyt pšeničné bílkoviny, z nichž v 71 výrobcích byla pšeničná bílkovina nalezena, avšak pouze v 9 případech z nich byla uvedenána obale výrobku.
Název v anglickém jazyce
Gluten in meat products
Popis výsledku anglicky
Wheat protein is a plant supplement commonly used also in meat processing industry. As some other plant supplements it is listed among allergenic food components therefore in compliance with national legislation its presence has to be indicated on the product package. Especially for the controll of abiding by the legislative requirements but also for the protection of coeliatic people exact and sensitive methods for wheat protein demonstration are necessary. Such sensitive and sound method is e. g. immunohistochemical method that is even more sensitive than reference method ELISA. With the help of these two methods 103 small meat products were examined for wheat protein presence in 2008, in 71 products of which wheat protein has been found yet only in9 cases it was indicated on the product package.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—