Jedlé květy na náš stůl
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000027" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000027 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Jedlé květy na náš stůl
Popis výsledku v původním jazyce
Jedlé květy jsou tradiční, ale znovu objevenou možností zpestření našeho jídelníčku. Přinášejí nejen estetický a chuťový zážitek z jídla, ale také mnoho minoritních látek se zdravotními benefity. Produkcí jedlých květů se zabývá specifické odvětví, kde se v dalších letech odhaduje ekonomický rozvoj. Komerční květy jsou využívány především v restauracích, ale mnoho druhů je možné pěstovat svépomocí nebo sbírat v přírodě. Jedlé květy jsou použitelné v čerstvém, sušeném nebo mraženém stavu do široké palety jídel. Slouží jako dekorace, k ochucení pokrmů i jako zdroj přírodních barviv. V rámci reformulací jedlé květy a kvetoucí nať pomáhají snižovat obsah soli nebo cukru v recepturách.
Název v anglickém jazyce
Edible flowers for our table
Popis výsledku anglicky
Edible flowers represent a traditional but rediscovered way of diet diversifying. They bring not only an aesthetic and tasteful food experience, but also many minor substances with health benefits. The production of edible flowers is handled by a specific sector where economic development is expected in the future. Commercial flowers are used mainly in restaurants, but many species can be cultivated self-help or collected in nature. Edible flowers can be used fresh, dried or frozen in a wide variety of dishes. They serve as a decoration, dishes flavouring and as a source of natural dyes. As part of the reformulation program, edible flowers and flowering stems help to reduce the salt or sugar content in foods.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
—
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
2-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—