Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jedlé květy na náš stůl

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F22%3AN0000027" target="_blank" >RIV/00027022:_____/22:N0000027 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2022/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jedlé květy na náš stůl

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedlé květy jsou tradiční, ale znovu objevenou možností zpestření našeho jídelníčku. Přinášejí nejen estetický a chuťový zážitek z jídla, ale také mnoho minoritních látek se zdravotními benefity. Produkcí jedlých květů se zabývá specifické odvětví, kde se v dalších letech odhaduje ekonomický rozvoj. Komerční květy jsou využívány především v restauracích, ale mnoho druhů je možné pěstovat svépomocí nebo sbírat v přírodě. Jedlé květy jsou použitelné v čerstvém, sušeném nebo mraženém stavu do široké palety jídel. Slouží jako dekorace, k ochucení pokrmů i jako zdroj přírodních barviv. V rámci reformulací jedlé květy a kvetoucí nať pomáhají snižovat obsah soli nebo cukru v recepturách.

  • Název v anglickém jazyce

    Edible flowers for our table

  • Popis výsledku anglicky

    Edible flowers represent a traditional but rediscovered way of diet diversifying. They bring not only an aesthetic and tasteful food experience, but also many minor substances with health benefits. The production of edible flowers is handled by a specific sector where economic development is expected in the future. Commercial flowers are used mainly in restaurants, but many species can be cultivated self-help or collected in nature. Edible flowers can be used fresh, dried or frozen in a wide variety of dishes. They serve as a decoration, dishes flavouring and as a source of natural dyes. As part of the reformulation program, edible flowers and flowering stems help to reduce the salt or sugar content in foods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    77

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    2-5

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus