Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jemné bezlepkové kokosové pečivo s přídavky luštěnin a celozrnnou moukou z béru italského

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000022" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000022 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jemné bezlepkové kokosové pečivo s přídavky luštěnin a celozrnnou moukou z béru italského

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jemné bezlepkové kokosové pečivo je založeno na využití rýžové a čirokové mouky, která je doplněna přídavkem celozrnné mouky z béru a ovesných vloček jako zdrojů vlákniny. Takto připravené pečivo bylo dále reformulováno s cílem zvýšit obsah bílkovin, které mohou být v bezlepkovém pečivu deficitní. Nahrazován byl podíl ovesných vloček nebo čirokové mouky. Ovesné vločky v bezlepkovém pečivu musí pocházet z bezpečného zdroje, který vylučuje případnou kontaminaci lepkem při sklizní a zpracování. Čiroková mouka je poměrně pískovitá a hůře udržuje potřebnou soudržnost a texturu produktu. Přidávané luštěninové mouky napomáhají mimo jiné i zjemnění textury a lepší zpracovatelnosti těsta.

  • Název v anglickém jazyce

    Delicate gluten-free coconut pastry with the addition of legumes and wholemeal flour from foxtail millet.

  • Popis výsledku anglicky

    Delicate gluten-free coconut pastry is based on the use of rice and sorghum flour, which is complemented by the addition of wholemeal flour from foxtail millet and oat flakes as sources of fiber. The product prepared in this way was further reformulated with the aim of increasing the protein content, because proteins can be deficient in gluten-free bakery products.. A portion of oatmeal or sorghum flour was substituted. Oatmeal in gluten-free baked goods must come from a safe source that excludes possible gluten contamination during harvesting and processing. Sorghum flour is relatively sandy and has a harder to maintain the necessary cohesion and texture of the product. The added leguminous flours help, among other things, to soften the texture and improve the workability of the dough.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LM2023064" target="_blank" >LM2023064: Infrastruktura pro propagaci metrologie v potravinářství a výživě v České republice</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    2-23

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Připravené jemné kokosové pečivo s celozrnnou bérovou moukou je určeno pro osoby s intolerancí lepku, ale může být konzumováno i osobami bez zdravotních omezení. Pečivo v receptuře neobsahuje jako samostatnou složku škrob a naopak je doplněno o obsah bílkovin na/nad hladinu obvyklou u pšeničných výrobků, kde se obsah bílkovin pohybuje většinou v rozmezí 7-8 %. Receptury jsou využitelné pro domácí přípravu pečiva, pro malé řemeslné pekárny a vybrané varianty i pro větší výrobce.

  • Ekonomické parametry

    Výsledek je připraven pro případného zájemce o výrobu.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027022

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský,v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    O - Doposud nevyužívaný výsledek

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    není zveřejněno na webu