Plýtvání potravinami v domácnostech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000027" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000027 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2023/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Plýtvání potravinami v domácnostech
Popis výsledku v původním jazyce
Plýtvání potravinami je velkým celospolečenským problémem, který má velmi vážné ekologické, ekonomické, sociální dopady a zaslouží si jistě zvýšenou pozornost. Reakcí na tuto situaci jsou vznikající iniciativy, projekty a zařízení, které se snaží svými aktivitami plýtvání ve společnosti zmírňovat. Je překvapivé, že ve 21. století je hlad ve světě na vzestupu. Potravinová krize zasáhla novodobý svět už v roce 2008 a s podobnými problémy se planeta potýká i v současnosti. Klimatické změny, válečné konflikty, chudoba, nerovnoprávnost, degradace půdy, rychlý nárůst obyvatel a energetická krize neustále zvyšují míru hladu. Odhaduje se, že 820 milionů lidí nemělo v roce 2018 dostatek jídla a téměř 11 % světové populace trpí chronickou podvýživou. Podle FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) se zhruba 1/3 (tj. cca 1,2 miliardy tun) potravin vyrobených ve světě pro lidskou spotřebu nikdy na talíř nedostane. Takové množství potravin by každý rok stačilo k obživě téměř 3 miliard obyvatel, což zhruba čtyřikrát překračuje počet obyvatel hladovějících na celém světě. V Evropě se pak podle dat EU ročně nevyužije přibližně 20 % jídla. Roční objem zbytečně nespotřebovaného jídla v českých domácnostech představující 355 000 tun by po naložení na 100 000 středně velkých nákladních aut vytvořil 650 km dlouhou kolonu vedoucí z Prahy až do Hamburku.
Název v anglickém jazyce
Household Food Waste
Popis výsledku anglicky
Food waste is a major societal problem that has very serious ecological, economic, and social impacts and certainly deserves increased attention. The response to this situation is emerging initiatives, projects and facilities that try to mitigate waste in society with their activities. It is surprising that in the 21st century, world hunger is on the rise. The food crisis hit the modern world as early as 2008, and the planet is facing similar problems even today. Climate change, war conflicts, poverty, inequality, land degradation, rapid population growth and the energy crisis continue to increase the rate of hunger. An estimated 820 million people did not have enough food in 2018, and nearly 11% of the world's population suffers from chronic malnutrition. According to the FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), roughly 1/3 (ie about 1.2 billion tons) of food produced in the world for human consumption never reaches the plate. That amount of food would be enough to feed almost 3 billion people every year, which is roughly four times the number of hungry people worldwide. In Europe, according to EU data, approximately 20% of food is not used annually. The annual volume of unnecessarily unconsumed food in Czech households, representing 355,000 tons, would create a 650 km long column leading from Prague to Hamburg when loaded onto 100,000 medium-sized trucks.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—