Paskalizované homogenáty bylin jako netradiční složka potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Paskalizované homogenáty bylin jako netradiční složka potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Sborník z konference AKTUÁLNÍ ASPEKTY PĚSTOVÁNÍ, ZPRACOVÁNÍ A VYUŽITÍ LÉČIVÝCH, AROMATICKÝCH A KOŘENINOVÝCH ROSTLIN 6.9. 2023 , ČZU, Praha - Suchdol. Abstrakt Byliny a koření provází lidstvo po staletí. Čerstvé byliny je možné používat jen v omezeném časovém úseku, pak je nutné rostlinný materiál konzervovat sušením apod. Byla vyzkoušena a ověřena metoda vysokotlaké pasterace (paskalizace), která v kombinaci s chladírenským skladováním umožňuje využití syrové rostlinné biomasy se zachováním maximálního množství aromatických i chuťových látek a se zachováním aktivity enzymů. Na trh byly uvedeny cukrovinky i další potraviny s přídavkem bylinných homogenátů nebo potraviny z těchto homogenátů vyrobené.
Název v anglickém jazyce
Pascalized homogenates of herbs as a non traditional food ingredient
Popis výsledku anglicky
Proceedings of the conference CURRENT ASPECTS OF CULTIVATION, PROCESSING AND USE OF MEDICINAL, AROMATIC AND SPICY PLANTS 6.9. 2023, CZU, Prague - Suchdol. AIM The aim of the work was the use of fresh aromatic and spice plants with maximum utilization of aromatic and biologically active substances with health benefits MATERIAL AND METHODS Fresh raw material - leaves, stems, flowers or flower heads were homogenized with a certain proportion of water to a homogeneous pulpy mass. This mass (homogenate) was treated without heating using an isostatic press CYX 6/103 (Žďas a.s.) under pressure of 400 - 500 MPa. The homogenates treated in this way were stored in the cold and added into food products. RESULTS A method of preparation of homogenates and a suitable regimen for their high pressure treatment were developed. The microbiological stability of the homogenates and the content of selected nutrients were monitored. The homogenates were then applied to candies, muesli bars, syrups, dressings and dairy products. CONCLUSIONS Herb homogenates have been found to be an optimal alternative to using fresh, dried or frozen herbs or herbal extracts. Aromatic substances and substances with antioxidant activity are preserved in the homogenates. Confectionery with the addition of herb homogenates is available in the retail network.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů