Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

High-Pressure Inactivation of Bacillus cereus in Human Breast Milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F23%3AN0000044" target="_blank" >RIV/00027022:_____/23:N0000044 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216208:11150/23:10473901 RIV/60461373:22330/23:43927885 RIV/00179906:_____/23:10473901

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.3390/foods12234245" target="_blank" >https://doi.org/10.3390/foods12234245</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/foods12234245" target="_blank" >10.3390/foods12234245</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    High-Pressure Inactivation of Bacillus cereus in Human Breast Milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Although Holder pasteurization is the recommended method for processing breast milk, it does affect some of its nutritional and biological properties and is ineffective at inactivating spores. The aim of this study was to find and validate an alternative methodology for processing breast milk to increase its availability for newborn babies and reduce the financial loss associated with discarding milk that has become microbiologically positive. We prepared two series of breast milk samples inoculated with the Bacillus cereus (B. cereus) strain to verify the effectiveness of two high-pressure treatments: (1) 350 MPa/5 min/38 ◦C in four cycles and (2) cumulative pressure of 350 MPa/20 min/38 ◦C. We found that the use of pressure in cycles was statistically more effective than cumulative pressure. It reduced the number of spores by three to four orders of magnitude. We verified that the method was reproducible. The routine use of this method could lead to an increased availability of milk for newborn babies, and at the same time, reduce the amount of wasted milk. In addition, high-pressure treatment preserves the nutritional quality of milk

  • Název v anglickém jazyce

    High-Pressure Inactivation of Bacillus cereus in Human Breast Milk

  • Popis výsledku anglicky

    Although Holder pasteurization is the recommended method for processing breast milk, it does affect some of its nutritional and biological properties and is ineffective at inactivating spores. The aim of this study was to find and validate an alternative methodology for processing breast milk to increase its availability for newborn babies and reduce the financial loss associated with discarding milk that has become microbiologically positive. We prepared two series of breast milk samples inoculated with the Bacillus cereus (B. cereus) strain to verify the effectiveness of two high-pressure treatments: (1) 350 MPa/5 min/38 ◦C in four cycles and (2) cumulative pressure of 350 MPa/20 min/38 ◦C. We found that the use of pressure in cycles was statistically more effective than cumulative pressure. It reduced the number of spores by three to four orders of magnitude. We verified that the method was reproducible. The routine use of this method could lead to an increased availability of milk for newborn babies, and at the same time, reduce the amount of wasted milk. In addition, high-pressure treatment preserves the nutritional quality of milk

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30502 - Other medical science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Foods

  • ISSN

    2304-8158

  • e-ISSN

    2304-8158

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    23

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    17

  • Strana od-do

    1-17

  • Kód UT WoS článku

    001117178000001

  • EID výsledku v databázi Scopus