Bezlepková dieta a hotové pokrmy v tržní síti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000015" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000015 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezlepková dieta a hotové pokrmy v tržní síti
Popis výsledku v původním jazyce
Segment convenience food nabývá na objemu a pestrosti sortimentu. Zájem spotřebitelů o hotové pokrmy neustále roste u zdravé populace i u osob s intolerancí lepku. Cílem práce bylo zjistit možnosti výběru bezlepkových potravin ze současné nabídky hotových pokrmů v maloobchodní síti. Obsah lepku byl stanoven ve 22 vzorcích převážně chlazených potravin určených ke konzumaci po ohřátí. Většina vzorků nedeklarovala obsah lepku, některé vzorky byly označeny preventivním značením, jeden vzorek byl označen jako bezlepkový. Na stanovení lepku byla použita sendvičová ELISA souprava. Bylo zjištěno, že všechny vybrané vzorky byly z pohledu celiaků bezlepkové, s obsahem lepku méně než 20 mg/kg vzorku. Současně bylo zjištěno, že v této skupině je výběr bezlepkových potravin úzký a mnohé z těchto potravin patří mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny.
Název v anglickém jazyce
Gluten-free diet and ready to eat meals at the market
Popis výsledku anglicky
The convenience food segment is gaining in volume and assortment variety. Consumer interest in ready meals is growing not only among the healthy population, but also among people with gluten intolerance. The aim of the work was to evaluate the gluten-free foods choice from the current offer of ready meals in the retail network. The gluten content was determined in 22 samples of mainly chilled foods intended for heating. Most of the samples did not declare the gluten content, some samples were labeled with a preventive label, one sample was labeled as gluten-free. A sandwich ELISA kit was used for gluten determination. All selected samples were gluten-free, with a gluten content of less than 20 mg/kg sample. The choice of gluten-free foods in this food group is relatively narrow, and many of these foods belong to industrially ultra-processed foods.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—