Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bezlepková dieta a hotové pokrmy v tržní síti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000015" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000015 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-4-2024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bezlepková dieta a hotové pokrmy v tržní síti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Segment convenience food nabývá na objemu a pestrosti sortimentu. Zájem spotřebitelů o hotové pokrmy neustále roste u zdravé populace i u osob s intolerancí lepku. Cílem práce bylo zjistit možnosti výběru bezlepkových potravin ze současné nabídky hotových pokrmů v maloobchodní síti. Obsah lepku byl stanoven ve 22 vzorcích převážně chlazených potravin určených ke konzumaci po ohřátí. Většina vzorků nedeklarovala obsah lepku, některé vzorky byly označeny preventivním značením, jeden vzorek byl označen jako bezlepkový. Na stanovení lepku byla použita sendvičová ELISA souprava. Bylo zjištěno, že všechny vybrané vzorky byly z pohledu celiaků bezlepkové, s obsahem lepku méně než 20 mg/kg vzorku. Současně bylo zjištěno, že v této skupině je výběr bezlepkových potravin úzký a mnohé z těchto potravin patří mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny.

  • Název v anglickém jazyce

    Gluten-free diet and ready to eat meals at the market

  • Popis výsledku anglicky

    The convenience food segment is gaining in volume and assortment variety. Consumer interest in ready meals is growing not only among the healthy population, but also among people with gluten intolerance. The aim of the work was to evaluate the gluten-free foods choice from the current offer of ready meals in the retail network. The gluten content was determined in 22 samples of mainly chilled foods intended for heating. Most of the samples did not declare the gluten content, some samples were labeled with a preventive label, one sample was labeled as gluten-free. A sandwich ELISA kit was used for gluten determination. All selected samples were gluten-free, with a gluten content of less than 20 mg/kg sample. The choice of gluten-free foods in this food group is relatively narrow, and many of these foods belong to industrially ultra-processed foods.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus