Bezlepková dieta a bezlepkové potraviny v České republice v průběhu 25 let
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000016" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000016 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://publikacie.iuridica.truni.sk/wp-content/uploads/2024/11/zbornik_potrav_final.pdf" target="_blank" >http://publikacie.iuridica.truni.sk/wp-content/uploads/2024/11/zbornik_potrav_final.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezlepková dieta a bezlepkové potraviny v České republice v průběhu 25 let
Popis výsledku v původním jazyce
Článek uvádí legislativní pravidla pro bezlepkové potraviny, pro alergenní složky, stanovisko státních kontrolních orgánů v ČR a pravidla pro použití loga přeškrtnutého klasu. Pro porovnání jsou uvedena i pravidla posuzování bezlepkových potravin v některých zemích mimo EU. Dále jsou uvedeny informace k databázi “Potraviny bez lepku“ provozované Výzkumným ústavem potravinářským Praha, v.v.i., příklady stanovení obsahu lepku ve dvou skupinách potravin a souhrnnou tabulku s výsledky stanovení obsahu lepku v potravinách za posledních 5 let. Mezinárodní konference Potravinové právo, Zochova chata, Modra, 13. - 14. 6. 2024
Název v anglickém jazyce
Gluten-free diet and gluten-free foods in the Czech Republic during 25 years
Popis výsledku anglicky
The article presents the legislative rules for gluten-free foods, for allergenic ingredients, the opinion of the state control authorities in the Czech Republic and the rules for using the Crossed Grain Trademark logo. One part of the article is also dedicated to gluten-free food legislation in several countries outside the EU. Information on the database of gluten-free foods operated by the Food Research Institute Prague, the results of the determination of the gluten content in two food groups and a summary table with the results of the determination of the gluten content in foods for last 5 years are also presented.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů