Prezentace ústavu na mezinárodním agrosalonu Země živitelka 2024
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prezentace ústavu na mezinárodním agrosalonu Země živitelka 2024
Popis výsledku v původním jazyce
Na mezinárodním agrosalons Země živitelka, 21. – 27. 8. 2024, Výstaviště České Budějovice v rámci stánku rezortních výzkumných ústavů byly prezentovány hlavní aktivity ústav. Zástupci prezentovali výzkumné aktivity ústavu směrem k výrobcům, odborné a laické veřejnosti. Prezentace byla zaměřena především na poradenství v oblasti kvality a bezpečnosti potravin a správné výživy. Pro děti a dospělé byly připraveny krátké kvízy v poznávání obilovin, pseudoobilovin a luštěnin, výběr vhodných potravin pro denní jídelníček a otázky z oblasti správného stravování. Zájemcům byly poskytnuty letáky se stručnými informacemi o jednotlivých nutričních faktorech např. o soli, sacharidech a cukrech, vláknině, jedlém hmyzu. Návštěvníci se zvláště zajímali o možnosti fermentace zeleniny, probiotika a prebiotika. Odborné veřejnosti byly nabízeny služby v oblasti analytické chemie, stanovení výživových údajů a potravinových alergenů ve zkušební akreditované laboratoři. Od jednotlivých firem byly získány vzorky na stanovení lepku v rámci databáze Potraviny bez lepku. V rámci komunikace s partnery z ostatních ústavů byly diskutovány možnosti spolupráce na výzkumných projektech.
Název v anglickém jazyce
Presentation of the institute at international agrosalon Zeme živitelka 2024
Popis výsledku anglicky
The main activities of the institutes were presented at the Země živitelka international agrosalon, August 21 – 27, 2024, Exhibition Center České Budějovice, as part of the stand of research institutes. The representatives presented the institute's research activities to manufacturers, professionals and the lay public. The presentation was mainly focused on advice in the field of food quality and safety and proper nutrition. Short quizzes were prepared for children and adults on learning about cereals, pseudo-cereals and legumes, choosing suitable foods for the daily menu and questions about proper nutrition. Those interested were provided with leaflets with brief information on individual nutritional factors, e.g. about salt, carbohydrates and sugars, fiber, edible insects. Visitors were particularly interested in the possibilities of fermenting vegetables, probiotics and prebiotics. The professional public was offered services in the field of analytical chemistry, determination of nutritional data and food allergens in an accredited testing laboratory. Samples for gluten determination were obtained from individual companies within the Gluten-free Foods database. As part of the communication with partners from other institutes, the possibilities of cooperation on research projects were discussed.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů