Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Prezentace ústavu na mezinárodním agrosalonu Země živitelka 2024

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000023" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Prezentace ústavu na mezinárodním agrosalonu Země živitelka 2024

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Na mezinárodním agrosalons Země živitelka, 21. – 27. 8. 2024, Výstaviště České Budějovice v rámci stánku rezortních výzkumných ústavů byly prezentovány hlavní aktivity ústav. Zástupci prezentovali výzkumné aktivity ústavu směrem k výrobcům, odborné a laické veřejnosti. Prezentace byla zaměřena především na poradenství v oblasti kvality a bezpečnosti potravin a správné výživy. Pro děti a dospělé byly připraveny krátké kvízy v poznávání obilovin, pseudoobilovin a luštěnin, výběr vhodných potravin pro denní jídelníček a otázky z oblasti správného stravování. Zájemcům byly poskytnuty letáky se stručnými informacemi o jednotlivých nutričních faktorech např. o soli, sacharidech a cukrech, vláknině, jedlém hmyzu. Návštěvníci se zvláště zajímali o možnosti fermentace zeleniny, probiotika a prebiotika. Odborné veřejnosti byly nabízeny služby v oblasti analytické chemie, stanovení výživových údajů a potravinových alergenů ve zkušební akreditované laboratoři. Od jednotlivých firem byly získány vzorky na stanovení lepku v rámci databáze Potraviny bez lepku. V rámci komunikace s partnery z ostatních ústavů byly diskutovány možnosti spolupráce na výzkumných projektech.

  • Název v anglickém jazyce

    Presentation of the institute at international agrosalon Zeme živitelka 2024

  • Popis výsledku anglicky

    The main activities of the institutes were presented at the Země živitelka international agrosalon, August 21 – 27, 2024, Exhibition Center České Budějovice, as part of the stand of research institutes. The representatives presented the institute's research activities to manufacturers, professionals and the lay public. The presentation was mainly focused on advice in the field of food quality and safety and proper nutrition. Short quizzes were prepared for children and adults on learning about cereals, pseudo-cereals and legumes, choosing suitable foods for the daily menu and questions about proper nutrition. Those interested were provided with leaflets with brief information on individual nutritional factors, e.g. about salt, carbohydrates and sugars, fiber, edible insects. Visitors were particularly interested in the possibilities of fermenting vegetables, probiotics and prebiotics. The professional public was offered services in the field of analytical chemistry, determination of nutritional data and food allergens in an accredited testing laboratory. Samples for gluten determination were obtained from individual companies within the Gluten-free Foods database. As part of the communication with partners from other institutes, the possibilities of cooperation on research projects were discussed.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů