Prezentace ústavu na výstavě Czech Food Expo 2024
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000040" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000040 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Prezentace ústavu na výstavě Czech Food Expo 2024
Popis výsledku v původním jazyce
Na mezinárodní výstavě Czech Food Expo, 9. - 12. 5. 2024, Výstaviště České Budějovice v rámci stánku ministerstva zemědělství byly prezentovány hlavní aktivity ústavu. Zástupci prezentovali výzkumné aktivity ústavu směrem k výrobcům, odborné a laické veřejnosti. Prezentace byla zaměřena především na poradenství v oblasti kvality a bezpečnosti potravin a správné výživy. Pro děti a dospělé byly připraveny krátké kvízy v poznávání obilovin, pseudoobilovin a luštěnin, výběr vhodných potravin pro denní jídelníček a otázky z oblasti správného stravování. Zájemcům byly poskytnuty letáky se stručnými informacemi o jednotlivých nutričních faktorech např. o soli, sacharidech a cukrech, vláknině, jedlém hmyzu. Návštěvníci se zvláště zajímali o možnosti fermentace zeleniny, probiotika a prebiotika. Odborné veřejnosti byly nabízeny služby v oblasti analytické chemie, stanovení výživových údajů a potravinových alergenů ve zkušební akreditované laboratoři. Od jednotlivých firem byly získány vzorky na stanovení lepku v rámci databáze Potraviny bez lepku.
Název v anglickém jazyce
Presentation of the intitute at Czech Food Expo 2024
Popis výsledku anglicky
At the international exhibition Czech Food Expo, 9 - 12 May 2024, Exhibition Center České Budějovice, the main activities of the Institute were presented at the stand of the Ministry of Agriculture. The representatives presented the institute's research activities to manufacturers, professionals and the lay public. The presentation was mainly focused on advice in the field of food quality and safety and proper nutrition. Short quizzes were prepared for children and adults on learning about cereals, pseudo-cereals and legumes, choosing suitable foods for the daily menu and questions about proper nutrition. Those interested were provided with leaflets with brief information on individual nutritional factors, e.g. salt, carbohydrates and sugars, fiber, edible insects. Visitors were particularly interested in the possibilities of fermenting vegetables, probiotics and prebiotics. The professional public was offered services in the field of analytical chemistry, determination of nutritional data and food allergens in an accredited testing laboratory. Samples for gluten determination were obtained from individual companies within the Gluten-free Foods database.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů