Je sýr s modrou plísní bezlepkový?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000036" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000036 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Je sýr s modrou plísní bezlepkový?
Popis výsledku v původním jazyce
Informace v literatuře a dohady na sociálních sítích byly důvodem analýz sýrů s modrou plísní v hmotě na obsah lepku. Celkem bylo analyzováno 9 vzorků sýrů české i zahraniční výroby. Na stanovení lepku byly použity ELISA kity firmy R Biopharm AG. Kit sendvičové konstrukce poskytoval výsledky nižší než je limit kvantifikace, ale jeho využití pro daný účel není nejvhodnější. Výsledky stanovené kitem kompetitivním byly vyšší a dosahovaly hodnot 10,1-16,3 mg lepku/ kg sýra. Tyto výsledky jsou nižší než limit 20 mg/kg pro zařazení do bezlepkových potravin. Analyzované vzorky modrých sýrů tedy byly bezlepkové. Metodika stanovení však vyžaduje další pozornost. Poster a článek ve Sborníku příspěvků, 52. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2024, 20.-21.5.2024, Praha, Novotného lávka, sborník, str.104 - 108, http://www.czechfoodchem.cz/Sbornik_2024.pdf,
Název v anglickém jazyce
Is blue cheese gluten-free???
Popis výsledku anglicky
Information in the literature and discussions on social networks were the reason for the analyzes of cheeses with blue mold in the mass on the gluten content. Total of 9 Czech and foreign cheese samples were analyzed production. ELISA kits from R Biopharm AG were used to determine gluten. Sandwich kit construction provided results lower than the limit of quantification, but its use for the given purpose is not the most suitable. The results determined by the competitive kit were higher and reached values 10.1-16.3 mg gluten/kg cheese. These results are below the 20 mg/kg limit for inclusion in gluten-free foods. The blue cheese samples analyzed were therefore gluten-free. Methodology however, the determination requires further attention.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů