Alternativní zdroje bílkovin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2024</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Alternativní zdroje bílkovin
Popis výsledku v původním jazyce
Současné trendy spotřeby potravin v návaznosti na klimatické změny, nedostatek přírodních zdrojů a očekávaný demografický růst v nadcházejícím období vyžadují částečné nahrazení potravin bohatých na živočišné bílkoviny potravinami obsahujícími alternativní zdroje bílkovin vyrobených udržitelnějším způsobem. Jednou z hlavních motivací pro hledání alternativních zdrojů bílkovin kvůli snížení spotřeby masa jsou obavy o životní prostředí, zdravotní kulturní a etické důvody a také dobré životní podmínky zvířat. V Evropě se vyvíjí především 5 hlavních alternativních zdrojů bílkovin: alternativy na rostlinné bázi, kultivované maso, bílkoviny biosyntetizované mikroorganismy, jedlý hmyz a řasy. Nejkvalitnější jsou živočišné bílkoviny. Z rostlinných zdrojů se nejvíce kvalitě živočišných bílkovin přibližuje sója. Při konzumaci zejména rostlinných zdrojů bílkovin je nutné zdroje správně kombinovat a střídat jak z pohledu kvantity, tak i kvality.
Název v anglickém jazyce
Alternative protein sources
Popis výsledku anglicky
The current trends in food consumption following climate change, lack of natural resources and expected demographic growth in the coming period require partial replacement of foods rich in animal protein with foods containing alternative protein sources produced in a more sustainable way. One of the main motivations for seeking of alternative protein sources to reduce meat consumption are environmental concerns, health cultural and ethical reasons, as well as animal welfare. In Europe, these main alternative protein sources are developed: plant-based alternatives, cultured meat, proteins biosynthesized by microorganisms, edible insects and algae. Animal proteins are of the highest quality. As far as the vegetable sources are concerned, soy protein is the closest to animal protein. When consuming mainly vegetable sources of protein, it is necessary to combine and alternate the sources correctly, both in terms of quantity and quality
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
79
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
2-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—