Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Alternativní zdroje bílkovin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000045" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000045 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2024" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2024</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Alternativní zdroje bílkovin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současné trendy spotřeby potravin v návaznosti na klimatické změny, nedostatek přírodních zdrojů a očekávaný demografický růst v nadcházejícím období vyžadují částečné nahrazení potravin bohatých na živočišné bílkoviny potravinami obsahujícími alternativní zdroje bílkovin vyrobených udržitelnějším způsobem. Jednou z hlavních motivací pro hledání alternativních zdrojů bílkovin kvůli snížení spotřeby masa jsou obavy o životní prostředí, zdravotní kulturní a etické důvody a také dobré životní podmínky zvířat. V Evropě se vyvíjí především 5 hlavních alternativních zdrojů bílkovin: alternativy na rostlinné bázi, kultivované maso, bílkoviny biosyntetizované mikroorganismy, jedlý hmyz a řasy. Nejkvalitnější jsou živočišné bílkoviny. Z rostlinných zdrojů se nejvíce kvalitě živočišných bílkovin přibližuje sója. Při konzumaci zejména rostlinných zdrojů bílkovin je nutné zdroje správně kombinovat a střídat jak z pohledu kvantity, tak i kvality.

  • Název v anglickém jazyce

    Alternative protein sources

  • Popis výsledku anglicky

    The current trends in food consumption following climate change, lack of natural resources and expected demographic growth in the coming period require partial replacement of foods rich in animal protein with foods containing alternative protein sources produced in a more sustainable way. One of the main motivations for seeking of alternative protein sources to reduce meat consumption are environmental concerns, health cultural and ethical reasons, as well as animal welfare. In Europe, these main alternative protein sources are developed: plant-based alternatives, cultured meat, proteins biosynthesized by microorganisms, edible insects and algae. Animal proteins are of the highest quality. As far as the vegetable sources are concerned, soy protein is the closest to animal protein. When consuming mainly vegetable sources of protein, it is necessary to combine and alternate the sources correctly, both in terms of quantity and quality

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    79

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    2-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus