Praktická cvičení ze senzorické analýzy a série přednášek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F24%3AN0000080" target="_blank" >RIV/00027022:_____/24:N0000080 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Praktická cvičení ze senzorické analýzy a série přednášek
Popis výsledku v původním jazyce
Pro 23 studentů VOŠZ Plzeň byla dne 30. 4. 2024 ve Výzkumném ústavu potravinářském s podporou projektu výzkumné infrastruktury METROFOOD-CZ , grant MŠMT: LM2023064 připravena exkurze. V rámci této exkurze byla pro studenty připravena prezentace výše uvedeného projetku a praktika ze senzorické analýzy, kde byli studenti seznámeni se základními pojmy a teoretickými základy senzorické analýzy, s využitím senzorického hodnocení v potravinářské praxi apod. Nedílnou součástí bylo i osvojení si teoretických znalostí praktickým procvičením, při kterém studenti hodnotili konkrétní potraviny pomocí různých zkoušek, zjišťovali rozdíly v kvalitě potravin a ověřovali funkce svých smyslů (zrak, chuť a čich). Další část exkurze byla zaměřena na prezentaci vysokého tlaku (paskalizace), fermentace, možností zpracování a 3D tisku s důrazem na jejich využití v potravinářství a v lékařství.
Název v anglickém jazyce
Practical exercises in sensory analysis and a series of lectures
Popis výsledku anglicky
On April 30, 2024, an excursion was prepared for 23 students of the VOŠZ at the Food Research Institute with the support of the research infrastructure project METROFOOD-CZ, grant MŠMT: LM2023064. As part of this excursion, a presentation of the above-mentioned project and a practical session on sensory analysis were prepared for the students, where the students were introduced to the basic concepts and theoretical foundations of sensory analysis, using sensory evaluation in food practice, etc. An integral part was the acquisition of theoretical knowledge through practical exercises, during which students evaluated specific foods using various tests, identified differences in food quality and verified the functions of their senses (sight, taste and smell). The next part of the excursion was focused on the presentation of high pressure (Pascalization), fermentation, processing options and 3D printing with an emphasis on their use in the food industry and in medicine.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
—
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů