Laboratorní metody vhodné pro identifikaci masa růzých druhů zvířat založené na průkazu druhově specifických proteinových komponent
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F01%3A90000071" target="_blank" >RIV/00027162:_____/01:90000071 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laboratorní metody vhodné pro identifikaci masa růzých druhů zvířat založené na průkazu druhově specifických proteinových komponent
Popis výsledku v původním jazyce
V současné praxi, a to zejména při technologickém zpracování masa dochází k záměnám, často i záměrným, kvalitního masa za maso levnějších druhů zvířat. Dnes je již pro druhové rozlišení specifických proteinů k dispozici celá řada metod. Na našem pracovišti se zabýváme identifikací živočišných proteinů v tepelně opracovaných masných výrobcích jednak metodami elektroforetickými a imunochemickými, jednak i moderními metodami molekulárně biologickými, které pronikají do mnoha oborů. Dosud jsme schopni v naší laboratoři pro detekci falšování potravin identifikovat maso hovězí, vepřové, drůbeží, koňské, klokaní a potkaní.
Název v anglickém jazyce
Laboratory methods suitable for meat identification from different animal species based on the detection of species specific protein components
Popis výsledku anglicky
In the course of technological meat processing alterations, often deliberate, occur in high quality meat for meat of less expensive animal species. At present a series of methods are available to differentiate speices specific proteins. Our laboratory isengaged in identification of animal proteins in heat processed animal products using electrophoretic and immunochemical methods as well as new methods of molecular biology. In our laboratory for detection of meat adulteration we are able to identify beef, pork, poultry meat, horse meat, kangaroo and rat meat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QC1111" target="_blank" >QC1111: Analytické metody pro rozšíření možností průkazu falšování (autenticity) vybraných potravinářských komodit</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Myslivecké listy
ISSN
—
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
31-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—