Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Proteomické rozlišení různých druhů rybího masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921560" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921560 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://bts.vscht.cz/?q=node/62" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/?q=node/62</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Proteomické rozlišení různých druhů rybího masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rybí maso je významným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které tvoří nedílnou součást zdravé výživy. Tato práce se zabývá proteinovým složením rybího masa. Rybí maso obsahuje zhruba 16 – 22 % bílkovin, které se dají rozdělit do tří skupin – sarkoplasmatické, myofibrilární a stromatické. Hlavní bílkovinnou složkou jsou myofibrilární proteiny, mezi které patří zejména aktin a myosin. Metody, kterými lze analyzovat proteiny v mase, jsou založeny na různých principech – elektroforetické, imunologické, chromatografické, spektroskopické a metody hmotnostní spektrometrie. V naší studii byla použita konkrétně MALDI‑TOF MS pro rozlišení syrového rybího masa vybraných druhů ryb.

  • Název v anglickém jazyce

    Proteomic differentiation of varied species of fish meat

  • Popis výsledku anglicky

    Fish meat is an important source of proteins and omega-3 fatty acids, which comprise the integral part of healthy diet. This work is about protein composition of fish meat. Fish meat contents about 16 – 22 % of proteins, which could distinguish three groups of proteins – sarcoplasmatic, myofibrillar and stromal. The main protein components are myofibrillar proteins, between which especially belong to actin and myosin. Methods, by which it can be analyzed proteins in meat, were based on different principles – electrophoretic, immunological, chromatographic, spectroscopic and mass spectrometry methods. In our work, it was used especially MALDI‑TOF for the differentiation of raw meat of selected fish species.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10609 - Biochemical research methods

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Bioprospect

  • ISSN

    1210-1737

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    41-44

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus