Proteomické rozlišení různých druhů rybího masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921560" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921560 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://bts.vscht.cz/?q=node/62" target="_blank" >http://bts.vscht.cz/?q=node/62</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Proteomické rozlišení různých druhů rybího masa
Popis výsledku v původním jazyce
Rybí maso je významným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které tvoří nedílnou součást zdravé výživy. Tato práce se zabývá proteinovým složením rybího masa. Rybí maso obsahuje zhruba 16 – 22 % bílkovin, které se dají rozdělit do tří skupin – sarkoplasmatické, myofibrilární a stromatické. Hlavní bílkovinnou složkou jsou myofibrilární proteiny, mezi které patří zejména aktin a myosin. Metody, kterými lze analyzovat proteiny v mase, jsou založeny na různých principech – elektroforetické, imunologické, chromatografické, spektroskopické a metody hmotnostní spektrometrie. V naší studii byla použita konkrétně MALDI‑TOF MS pro rozlišení syrového rybího masa vybraných druhů ryb.
Název v anglickém jazyce
Proteomic differentiation of varied species of fish meat
Popis výsledku anglicky
Fish meat is an important source of proteins and omega-3 fatty acids, which comprise the integral part of healthy diet. This work is about protein composition of fish meat. Fish meat contents about 16 – 22 % of proteins, which could distinguish three groups of proteins – sarcoplasmatic, myofibrillar and stromal. The main protein components are myofibrillar proteins, between which especially belong to actin and myosin. Methods, by which it can be analyzed proteins in meat, were based on different principles – electrophoretic, immunological, chromatographic, spectroscopic and mass spectrometry methods. In our work, it was used especially MALDI‑TOF for the differentiation of raw meat of selected fish species.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Bioprospect
ISSN
1210-1737
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—