Histochemické a imunochemické vyšetření vzorků - detekce sójové bílkoviny v drůbežích masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000024" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000024 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/06:00000790
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Histochemické a imunochemické vyšetření vzorků - detekce sójové bílkoviny v drůbežích masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo použití histochemických a imunochemických metod pro stanovení sójové bílkoviny v modelových vzorcích s různou koncentrací (0.5 až 10 %) sledovaného přídavku a ověření výsledků na komerčních vzorcích výrobků z drůbežího masa zakoupenýchv tržní síti České republiky. Použité vyšetřovací metody byly porovnány z hlediska jejich specifity, meze detekce a z hlediska ekonomického. Všechny použité metody umožnily určit 0.5 % přidaného sójového izolátu. Celkem bylo vyšetřeno 11 drůbežích masných výrobků. Ve všech vzorcích byla sójová bílkovina detekována a zároveň i deklarována.
Název v anglickém jazyce
Histochemical and immunochemical detection of soybean proteins in model samples and poultry meat products
Popis výsledku anglicky
Histochemical methods based on the chemical reaction between a dye and particular components and immunochemical methods based on antigen-specific antibody interaction in food were used for the detection of soybean proteins in model samples and commercialpoultry meat products. Five meat products model samples consisting of 10 to 0.5 % of soy isolate were investigated by two histochemical Lugol-Calleja and Pass-Calleja methods. Simultaneously the same model samples were tested by indirect competitive ELISA method developed in the Veterinary Research Institute. The results were identical. All methods were able to detect 0.5 % of soy isolate added. Eleven commercial poultry meat products were investigated. Specificity and sensitivity of the methods were evaluated.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena Alimentoum XXVII
ISBN
80-7148-055-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
271-274
Název nakladatele
Univerzita veterinárneho lekárstva
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Štrbské Pleso, Slovensko
Datum konání akce
18. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—