Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkoviny v modelových vzorcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000032" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkoviny v modelových vzorcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem studie bylo porovnání mikroskopických metod pro stanovení škrobu a sójové bílkoviny a stanovení množství těchto příměsí v modelových vzorcích. Modelové vzorky obsahovaly rozmělněnou svalovinu a příměs rostlinného původu - bramborový škrob, pšeničnýškrob (mouka) a sójová bílkovina. Množství příměsi odpovídalo 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 a 10.0 %. Vzorky byly zpracovány klasickou histologickou technikou parafínových řezů. Vyhodnocení bylo provedeno použitím následujících metod: 1) orientační stanovení množství příměsi, 2) semikvantitativní stanovení množství příměsi pomocí okulárové sítě, 3) kvantitativní stanovení množství příměsi pomocí obrazové analýzy. Použití mikroskopických metod pro stanovení rostlinných příměsí je spíše orientační, naměřené hodnotyneodpovídají zcela přesně skutečné koncentraci ve vzorcích.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of methods for starch and soy protein assesment in model samples

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the comparison of microscopically examinated starch and soy protein, with the results obtained from another investigation, and quantity determination of these adducts in model samples. The model samples contained crushed muscleand mixture of plant origin - potato starch, wheat starch, and soy protein. The quantity of these mixtures was gradually 0.5, 1.0, 2.5, 5.0, and 10.0 %. The samples were elaborated by histological technique of paraffinic cuts. The evaluation was performed by these methods: 1) orientation assesment of mixture quantity, 2) semiquantitative assesment of mixture quantity by means of ocular net, 3) quantitative assesment of mixture quantity by means of image analysis. We managed to confirm the ability of various concentration of plant additions assesment in model samples, with all monitored mixtures by means of microscopic methods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků

  • ISBN

    80-7305-564-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    123-126

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku