Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkoviny v modelových vzorcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3A%230000032" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:#0000032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkoviny v modelových vzorcích
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem studie bylo porovnání mikroskopických metod pro stanovení škrobu a sójové bílkoviny a stanovení množství těchto příměsí v modelových vzorcích. Modelové vzorky obsahovaly rozmělněnou svalovinu a příměs rostlinného původu - bramborový škrob, pšeničnýškrob (mouka) a sójová bílkovina. Množství příměsi odpovídalo 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 a 10.0 %. Vzorky byly zpracovány klasickou histologickou technikou parafínových řezů. Vyhodnocení bylo provedeno použitím následujících metod: 1) orientační stanovení množství příměsi, 2) semikvantitativní stanovení množství příměsi pomocí okulárové sítě, 3) kvantitativní stanovení množství příměsi pomocí obrazové analýzy. Použití mikroskopických metod pro stanovení rostlinných příměsí je spíše orientační, naměřené hodnotyneodpovídají zcela přesně skutečné koncentraci ve vzorcích.
Název v anglickém jazyce
Comparison of methods for starch and soy protein assesment in model samples
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the comparison of microscopically examinated starch and soy protein, with the results obtained from another investigation, and quantity determination of these adducts in model samples. The model samples contained crushed muscleand mixture of plant origin - potato starch, wheat starch, and soy protein. The quantity of these mixtures was gradually 0.5, 1.0, 2.5, 5.0, and 10.0 %. The samples were elaborated by histological technique of paraffinic cuts. The evaluation was performed by these methods: 1) orientation assesment of mixture quantity, 2) semiquantitative assesment of mixture quantity by means of ocular net, 3) quantitative assesment of mixture quantity by means of image analysis. We managed to confirm the ability of various concentration of plant additions assesment in model samples, with all monitored mixtures by means of microscopic methods.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
80-7305-564-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
123-126
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—