Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkovny v modelových vzorcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000795" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000795 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkovny v modelových vzorcích
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo porovnat mikroskopicky vyšetřený škrob a sójovou bílkovinu s výsledky získanými jiným vyšetřením a určit množství těchto příměsí v modelových vzorcích. Modelové vzorky obsahují rozmělněnou svalovinu a příměs rostlinného původu - bramborový škrob, pšeničný škrob a sójovou bílkovinu. Množství příměsi bylo postupně 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 a 10.0 %. Vzorky byly zpracovány histologickou technikou přípravy parafínových řezů. Vyhodnocení bylo nasledujícími metodami 1) orientační stanovení množství příměsi, 2)semikvantitativní stanovení množství příměsi pomocí okulárové sítě (mřížky), 3) Kvantitativní stanovení množství příměsi pomocí obrazové analýzy. U všech sledovaných přímesí se nám pomocí mikroskopických metod podařilo potvrdit schopnoststanovit různou koncentraci rostlinných přídavků v modelových vzorcích. Naměřené hodnoty však neodpovídají úplně přesně skutečné koncentraci příměsi ve vzorcích získanými konfirmačními metodami.
Název v anglickém jazyce
Comparison of Methods for Starch and Soy Protein Assesment in Model Samples
Popis výsledku anglicky
The aim of this study is the comparison of microscopically examinated starch and soy protein, with the results which were get by another examination, and quantity determination of these adducts in model samples. The model samples contain crushed muscle and mixture of plant origin - potato starch, wheat starch, and soy protein. The quantity of this mixture was gradually 0.5, 1.0, 2.5, 5.0, and 10.0 %. The samples were elaborated by histological technique of paraffinic cuts. The evaluation was analyzed bythese methods: 1) orientation assesment of mixture quantity, 2) semiquantitative assesment of mixture quantity by means of ocular net, 3) quantitative assesment of mixture quantity by means of image analysis. We managed to confirm the ability of variousconcentration of plant additions assesment in model samples, with all monitored mixtures by means of microscopic methods. But the measured values don´t come up to real mixture concentration in the samples which were get by confirmation m
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
sborník VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
80-7305-564-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
123-126
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—