Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkovny v modelových vzorcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F06%3A00000795" target="_blank" >RIV/62157124:16270/06:00000795 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání metod pro stanovení škrobu a sójové bílkovny v modelových vzorcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo porovnat mikroskopicky vyšetřený škrob a sójovou bílkovinu s výsledky získanými jiným vyšetřením a určit množství těchto příměsí v modelových vzorcích. Modelové vzorky obsahují rozmělněnou svalovinu a příměs rostlinného původu - bramborový škrob, pšeničný škrob a sójovou bílkovinu. Množství příměsi bylo postupně 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 a 10.0 %. Vzorky byly zpracovány histologickou technikou přípravy parafínových řezů. Vyhodnocení bylo nasledujícími metodami 1) orientační stanovení množství příměsi, 2)semikvantitativní stanovení množství příměsi pomocí okulárové sítě (mřížky), 3) Kvantitativní stanovení množství příměsi pomocí obrazové analýzy. U všech sledovaných přímesí se nám pomocí mikroskopických metod podařilo potvrdit schopnoststanovit různou koncentraci rostlinných přídavků v modelových vzorcích. Naměřené hodnoty však neodpovídají úplně přesně skutečné koncentraci příměsi ve vzorcích získanými konfirmačními metodami.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Methods for Starch and Soy Protein Assesment in Model Samples

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study is the comparison of microscopically examinated starch and soy protein, with the results which were get by another examination, and quantity determination of these adducts in model samples. The model samples contain crushed muscle and mixture of plant origin - potato starch, wheat starch, and soy protein. The quantity of this mixture was gradually 0.5, 1.0, 2.5, 5.0, and 10.0 %. The samples were elaborated by histological technique of paraffinic cuts. The evaluation was analyzed bythese methods: 1) orientation assesment of mixture quantity, 2) semiquantitative assesment of mixture quantity by means of ocular net, 3) quantitative assesment of mixture quantity by means of image analysis. We managed to confirm the ability of variousconcentration of plant additions assesment in model samples, with all monitored mixtures by means of microscopic methods. But the measured values don´t come up to real mixture concentration in the samples which were get by confirmation m

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    sborník VIII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    80-7305-564-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    123-126

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku