Obsah jodu v konzumních slepičích vejcích.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3AE0004676" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:E0004676 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60076658:12220/06:E0004676 RIV/60076658:12220/06:00007368
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Iodine content in consumer hen eggs.
Popis výsledku v původním jazyce
This paper presents the latest information about the supply of iodine to meet its requirements in hens of laying type on the basis of iodine content in egg yolk and about the importance of eggs as an iodine source in human nutrition. Sandell-Kolthoff method was applied to determine iodine content in the yolk of eggs from 9 large flocks (54 eggs) and 16 small flocks (96 eggs) in 2004, and from 10 large flocks (135 eggs) and 15 small flocks (114 eggs) in 2005. Iodine content was also determined in the albumen of 70 eggs. In 2004 iodine content in the yolk of eggs from large flocks was 1 014.1 +/- 356.6 while in 2005 it amounted to 1 663.8 +/- 1 179.7 ?g/kg fresh matter; the respective values for the yolk of eggs from small flocks in 2004 and 2005 were 307.1 +/- 255.7 and 519.5 +/- 508.2 ?g/kg fresh matter. Compared to 1996, in 2005 the iodine content in yolk increased by 123.7% in large flocks and by 19.2% in small flocks. The iodine content in albumen was 16.2 +/- 9.7 ?g/kg.
Název v anglickém jazyce
Iodine content in consumer hen eggs.
Popis výsledku anglicky
This paper presents the latest information about the supply of iodine to meet its requirements in hens of laying type on the basis of iodine content in egg yolk and about the importance of eggs as an iodine source in human nutrition. Sandell-Kolthoff method was applied to determine iodine content in the yolk of eggs from 9 large flocks (54 eggs) and 16 small flocks (96 eggs) in 2004, and from 10 large flocks (135 eggs) and 15 small flocks (114 eggs) in 2005. Iodine content was also determined in the albumen of 70 eggs. In 2004 iodine content in the yolk of eggs from large flocks was 1 014.1 +/- 356.6 while in 2005 it amounted to 1 663.8 +/- 1 179.7 ?g/kg fresh matter; the respective values for the yolk of eggs from small flocks in 2004 and 2005 were 307.1 +/- 255.7 and 519.5 +/- 508.2 ?g/kg fresh matter. Compared to 1996, in 2005 the iodine content in yolk increased by 123.7% in large flocks and by 19.2% in small flocks. The iodine content in albumen was 16.2 +/- 9.7 ?g/kg.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulace obsahu jódu v potravinách živočišného původu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
3
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—