Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah jodu v konzumních slepičích vejcích.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F06%3AE0004676" target="_blank" >RIV/00027162:_____/06:E0004676 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/06:E0004676 RIV/60076658:12220/06:00007368

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Iodine content in consumer hen eggs.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper presents the latest information about the supply of iodine to meet its requirements in hens of laying type on the basis of iodine content in egg yolk and about the importance of eggs as an iodine source in human nutrition. Sandell-Kolthoff method was applied to determine iodine content in the yolk of eggs from 9 large flocks (54 eggs) and 16 small flocks (96 eggs) in 2004, and from 10 large flocks (135 eggs) and 15 small flocks (114 eggs) in 2005. Iodine content was also determined in the albumen of 70 eggs. In 2004 iodine content in the yolk of eggs from large flocks was 1 014.1 +/- 356.6 while in 2005 it amounted to 1 663.8 +/- 1 179.7 ?g/kg fresh matter; the respective values for the yolk of eggs from small flocks in 2004 and 2005 were 307.1 +/- 255.7 and 519.5 +/- 508.2 ?g/kg fresh matter. Compared to 1996, in 2005 the iodine content in yolk increased by 123.7% in large flocks and by 19.2% in small flocks. The iodine content in albumen was 16.2 +/- 9.7 ?g/kg.

  • Název v anglickém jazyce

    Iodine content in consumer hen eggs.

  • Popis výsledku anglicky

    This paper presents the latest information about the supply of iodine to meet its requirements in hens of laying type on the basis of iodine content in egg yolk and about the importance of eggs as an iodine source in human nutrition. Sandell-Kolthoff method was applied to determine iodine content in the yolk of eggs from 9 large flocks (54 eggs) and 16 small flocks (96 eggs) in 2004, and from 10 large flocks (135 eggs) and 15 small flocks (114 eggs) in 2005. Iodine content was also determined in the albumen of 70 eggs. In 2004 iodine content in the yolk of eggs from large flocks was 1 014.1 +/- 356.6 while in 2005 it amounted to 1 663.8 +/- 1 179.7 ?g/kg fresh matter; the respective values for the yolk of eggs from small flocks in 2004 and 2005 were 307.1 +/- 255.7 and 519.5 +/- 508.2 ?g/kg fresh matter. Compared to 1996, in 2005 the iodine content in yolk increased by 123.7% in large flocks and by 19.2% in small flocks. The iodine content in albumen was 16.2 +/- 9.7 ?g/kg.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B44013" target="_blank" >1B44013: Regulace obsahu jódu v potravinách živočišného původu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    3

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus