Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000212" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000212 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS). The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. Total concentrations of quantified volatile organic compounds ranged between 2.2 and 68.9 ug/g of dried sample. Hexanal and acetic acid were found as the most abundant compounds detected in amaranth samples. It was found that heat treatment (popping) of amaranth samples changed their composition of volatileorganic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples

  • Popis výsledku anglicky

    The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS). The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. Total concentrations of quantified volatile organic compounds ranged between 2.2 and 68.9 ug/g of dried sample. Hexanal and acetic acid were found as the most abundant compounds detected in amaranth samples. It was found that heat treatment (popping) of amaranth samples changed their composition of volatileorganic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinární medicína

  • ISSN

    0375-8427

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    111-120

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus