Stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000212" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000212 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples
Popis výsledku v původním jazyce
The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS). The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. Total concentrations of quantified volatile organic compounds ranged between 2.2 and 68.9 ug/g of dried sample. Hexanal and acetic acid were found as the most abundant compounds detected in amaranth samples. It was found that heat treatment (popping) of amaranth samples changed their composition of volatileorganic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.
Název v anglickém jazyce
Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples
Popis výsledku anglicky
The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry (GC/MS). The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. Total concentrations of quantified volatile organic compounds ranged between 2.2 and 68.9 ug/g of dried sample. Hexanal and acetic acid were found as the most abundant compounds detected in amaranth samples. It was found that heat treatment (popping) of amaranth samples changed their composition of volatileorganic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
52
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
111-120
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—