M. Ciganek, B. Písaříková, Z. Zralý: Analytická metoda pro stanovení těkavých organických sloučenin v surovém a tepelně upraveném amarantu.Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3AE0004060" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:E0004060 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
M. Ciganek, B. Pisarikova, Z. Zraly: Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples. Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.
Popis výsledku v původním jazyce
The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry. The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. It was found that heat treatment (popping) of amaranth sampleschanged their composition of volatile organic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.
Název v anglickém jazyce
M. Ciganek, B. Pisarikova, Z. Zraly: Determination of volatile organic compounds in the crude and heat treated amaranth samples. Veterinární Medicína, 52, (3), 2007, 111-120.
Popis výsledku anglicky
The present study concentrated on the development of an analytical method for determination of emissions of volatile organic compounds from crude and heat treated amaranth (genus Amaranthus L.) samples. Emitted substances were collected by solid-phase microextraction (SPME) method and identified by gas chromatography with mass spectrometry. The list of identified abundant organic compounds exceeds one hundred substances of different classes. It was found that heat treatment (popping) of amaranth sampleschanged their composition of volatile organic compounds dramatically. The highest volatile organic compound emissions were found in popped grain amaranth in comparison to all crude grains and amaranth biomasses.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinarni Medicina
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
3
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—