Biofilmy a hygiena v prvovýrobě mléka a v mlékárenském průmyslu: Chemické sanitační prostředky a jejich účinnost na biofilmy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F08%3A%230000364" target="_blank" >RIV/00027162:_____/08:#0000364 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Biofilms and hygiene on dairy farms and in the dairy industry: Sanitation chemical products and their effectiveness on biofilms - a review
Popis výsledku v původním jazyce
Microbial biofilms which form on all types of surfaces of technological systems in the dairy industry and on dairy farms adversely affect the quality and safety of final products, i.e. both foodstuffs and raw materials used for their production. The colonisation of surfaces of the open and closed piping systems, floors, waste, walls and ceilings of the production halls becomes a major problem in the selection of effective sanitation agents for their control. Based on the existing model studies, practical methods for testing the effectiveness of sanitation procedures should be evaluated, including the selection of biocides and comparison of the physical parameters of the sanitation procedures. Testing the effectiveness of the sanitation agents should beperformed with the use of standardised tests, which consider microbial, structural, and chemical characteristics of the living microbial communities on specific contact surfaces in the food-processing industry.
Název v anglickém jazyce
Biofilms and hygiene on dairy farms and in the dairy industry: Sanitation chemical products and their effectiveness on biofilms - a review
Popis výsledku anglicky
Microbial biofilms which form on all types of surfaces of technological systems in the dairy industry and on dairy farms adversely affect the quality and safety of final products, i.e. both foodstuffs and raw materials used for their production. The colonisation of surfaces of the open and closed piping systems, floors, waste, walls and ceilings of the production halls becomes a major problem in the selection of effective sanitation agents for their control. Based on the existing model studies, practical methods for testing the effectiveness of sanitation procedures should be evaluated, including the selection of biocides and comparison of the physical parameters of the sanitation procedures. Testing the effectiveness of the sanitation agents should beperformed with the use of standardised tests, which consider microbial, structural, and chemical characteristics of the living microbial communities on specific contact surfaces in the food-processing industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4048" target="_blank" >QF4048: Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000260666300001
EID výsledku v databázi Scopus
—