Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931036" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931036 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43931038

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Při průmyslové výrobě nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky se používají různé čisticí a dezinfekční prostředky pro účinnou sanitaci výrobních zařízení a nástrojů. Zejména octové bakterie, které způsobují technologické a zdravotní problémy, často kontaminují ochucené nápoje. Z tohoto důvodu je věnována pozornost problematice citlivosti bakterií na dezinfekční prostředky. Cílem práce je určit citlivost octových bakterií kyseliny k průmyslovým sanitačním prostředkům s využitím moderních a klasických mikrobiologických metod v laboratorních podmínkách. Bakterie byly testovány na citlivost k průmyslovým dezinfekčním prostředkům o různých koncentracích a různých pH za použití spektrofotometrické metody (λ850) v systému mikrotitračních destiček (Epoch 2) při teplotě 30 °C během 60 h aerobních, dynamicky míchaných kultivací. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace účinných látek obsažených v sanitačních prostředcích, které inhibují růst bakterií. Octové bakterie vykazovaly individuální citlivost k testovaným sanitačním prostředkům s tím, že minimální inhibiční koncentrace použitých účinných látek byly obecně nižší nebo v rozmezí doporučené pracovní koncentrace sanitačních prostředků používaných v potravinářské průmyslové praxi s využitím systému čistění na místě (systém CIP).

  • Název v anglickém jazyce

    Sensitivity of technologically undesirable bacteria to industrial sanitation agents.

  • Popis výsledku anglicky

    In the industrial production of drinks based on sweet water, mineral water or sweet whey, various cleaning and disinfecting agents are used for effective sanitation of the production equipment and tools. In particular, acetic acid bacteria, which cause technological and health problems, often contaminate flavoured drinks. For that reason, attention is paid to the issue of the sensitivity of bacteria to sanitizing agents. The goal of the work is to determine the sensitivity of acetic acid bacteria to industrial sanitation products using modern and classic microbiological methods under laboratory conditions. Bacteria were tested for their sensitivity to industrial sanitizing agents of different concentrations and different pH using the spectrophotometric method (λ850) in the microtiter plate system (Epoch 2) at the temperature of 30 °C during 60 h of aerobic, dynamically mixed, cultivations. Minimum inhibitory concentrations of active substances contained in sanitizing agents, which inhibited the growth of bacteria, were determined. Acetic acid bacteria showed individual sensitivity to the tested sanitizing agents with the fact, that the minimum inhibitory concentrations of active substances found were generally lower or in the range of the recommended working concentration of sanitizing agents used in food industry practice using the cleaning-in-place system (the CIP system).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů