Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931036" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931036 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/24:43931038
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Citlivost technologicky nežádoucích bakterií k průmyslovým sanitačním prostředkům.
Popis výsledku v původním jazyce
Při průmyslové výrobě nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky se používají různé čisticí a dezinfekční prostředky pro účinnou sanitaci výrobních zařízení a nástrojů. Zejména octové bakterie, které způsobují technologické a zdravotní problémy, často kontaminují ochucené nápoje. Z tohoto důvodu je věnována pozornost problematice citlivosti bakterií na dezinfekční prostředky. Cílem práce je určit citlivost octových bakterií kyseliny k průmyslovým sanitačním prostředkům s využitím moderních a klasických mikrobiologických metod v laboratorních podmínkách. Bakterie byly testovány na citlivost k průmyslovým dezinfekčním prostředkům o různých koncentracích a různých pH za použití spektrofotometrické metody (λ850) v systému mikrotitračních destiček (Epoch 2) při teplotě 30 °C během 60 h aerobních, dynamicky míchaných kultivací. Byly stanoveny minimální inhibiční koncentrace účinných látek obsažených v sanitačních prostředcích, které inhibují růst bakterií. Octové bakterie vykazovaly individuální citlivost k testovaným sanitačním prostředkům s tím, že minimální inhibiční koncentrace použitých účinných látek byly obecně nižší nebo v rozmezí doporučené pracovní koncentrace sanitačních prostředků používaných v potravinářské průmyslové praxi s využitím systému čistění na místě (systém CIP).
Název v anglickém jazyce
Sensitivity of technologically undesirable bacteria to industrial sanitation agents.
Popis výsledku anglicky
In the industrial production of drinks based on sweet water, mineral water or sweet whey, various cleaning and disinfecting agents are used for effective sanitation of the production equipment and tools. In particular, acetic acid bacteria, which cause technological and health problems, often contaminate flavoured drinks. For that reason, attention is paid to the issue of the sensitivity of bacteria to sanitizing agents. The goal of the work is to determine the sensitivity of acetic acid bacteria to industrial sanitation products using modern and classic microbiological methods under laboratory conditions. Bacteria were tested for their sensitivity to industrial sanitizing agents of different concentrations and different pH using the spectrophotometric method (λ850) in the microtiter plate system (Epoch 2) at the temperature of 30 °C during 60 h of aerobic, dynamically mixed, cultivations. Minimum inhibitory concentrations of active substances contained in sanitizing agents, which inhibited the growth of bacteria, were determined. Acetic acid bacteria showed individual sensitivity to the tested sanitizing agents with the fact, that the minimum inhibitory concentrations of active substances found were generally lower or in the range of the recommended working concentration of sanitizing agents used in food industry practice using the cleaning-in-place system (the CIP system).
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů