Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Citlivost Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k sanitačním prostředkům používaným v nápojářském průmyslu.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931063" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931063 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/24:43931065

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Citlivost Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k sanitačním prostředkům používaným v nápojářském průmyslu.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie rodu Gluconacetobacter a Komagataeibacter, řazené do skupiny octových bakterií, patří v průmyslu výroby nealkoholických nápojů k technologicky nežádoucím bakteriím negativně ovlivňujícím jejich senzorické vlastnosti. V současné době je problematice citlivosti nežádoucích bakterií k sanitačním prostředkům věnována zvýšená pozornost. Cílem práce je zjistit citlivost bakterií Gluconacetobacter sp. a Komagataeibacter spp. k 5 sanitačním prostředkům používaným při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů s využitím agarové difúzní metody. Bylo zjištěno, že se minimální inhibiční koncentrace konkrétní účinné látky/ směsi látek obsažených v testovaných sanitačních prostředcích pohybovaly pod intervalem doporučených pracovních koncentrací sanitačních prostředků běžně používaný v nápojářském průmyslu. Nejúčinnějším sanitačním prostředkem pro eliminaci glukonacetobakterií a komagataeibakterií byl zjištěn dezinfekční tekutý prostředek s účinnou látkou kyselinou peroctovou. Minimální inhibiční koncentrace kyseliny peroctové se pro bakterie testovacích kmenů pohybovaly v rozmezí 0,12–0,50 obj. %, přičemž se kyselina peroctová používá v průmyslové praxi o pracovních koncentracích v rozmezí 0,03–1,80 obj. %. Zjištěné výsledky mohou být využity při průmyslové výrobě nealkoholických nápojů při eliminaci bakterií rodu Gluconacetobacter a Komagataeibacter s využitím účinných sanitačních prostředků, zejména kyseliny peroctové.

  • Název v anglickém jazyce

    Sensitivity of Gluconacetobacter sp. and Komagataeibacter spp. to sanitation agents used in the beverage industry.

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of the genera Gluconacetobacter and Komagataeibacter, classified in the group of acetic acid bacteria, belong to the technologically undesirable bacteria negatively affecting their sensory properties in the non-alcoholic beverage industry. Currently, increased attention is paid to the issue of the sensitivity of undesirable bacteria to sanitizing agents. The aim of the work is to determine the sensitivity of the bacteria Gluconacetobacter sp. and Komagataeibacter spp. to five sanitizing agents used in the industrial production of non-alcoholic drinks using the agar diffusion method. It was found that the minimum inhibitory concentration of a specific active substance/mixture of substances contained in the tested sanitizing agents was below the interval of recommended working concentrations of sanitizing agents commonly used in the beverage industry. The most effective sanitizing agent for the elimination of gluconacetobacteria and komagataeibacteria was found to be a liquid disinfectant with the active ingredient peracetic acid. The detected minimum inhibitory concentrations of peracetic acid for the bacteria of the test strains were in the range of 0.12–0.50 v/v %, while peracetic acid is used in industrial practice at working concentrations in the range of 0.03–1.80 v/v %. The obtained results can be used in the industrial production of non-alcoholic drinks in the elimination of bacteria of genera Gluconacetobacter and Komagataeibacter using effective sanitizing agents, especially peracetic acid.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů