Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919800" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919800 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2019.pdf" target="_blank" >https://www.uiam.sk/~oravec/svk/e_zbornik_svk_2019.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů
Popis výsledku v původním jazyce
Výskyt octových bakterií v nápojářském průmyslu je často spojován s nežádoucí kontaminací a potenciálním mikrobiologickým rizikem, a to především při výrobě nealkoholických ochucených nesycených nápojů na bázi sladké vody, minerální vody nebo sladké syrovátky. Produkty metabolismu octových bakterií mohou v nápojích způsobovat závažné senzorické defekty, například změnu chuti, vůně a textury. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím klasických i moderních detekčních metod. Bylo konstatováno, že pro zjištění tvorby biofilmů u testovaných octových bakterií byly vhodné všechny čtyři použité metody. Ze třech použitých kvalitativních metod/testů se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to zejména kvůli rychlosti a praktičnosti jeho provedení. Bylo zjištěno, že 6 z 9 testovaných kmenů vykazovalo biofilm pozitivitu. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při účinné eliminaci technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp., včetně jejich povrchových biofilmů.
Název v anglickém jazyce
Detection of biofilm formation in acetic bacteria in the soft drinks industry
Popis výsledku anglicky
The presence of acetic acid bacteria in the beverage industry is often associated with undesirable contamination and a potential microbiological risk, especially in the production of non-alcoholic flavoured non-carbonated drinks based on fresh water, mineral water or sweet whey. Acetic acid bacteria metabolism products can cause serious sensory defects in beverages, such as taste, odour and texture changes. The aim of this work was to determine the ability of biofilm formation in 9 strains of acetic acid bacteria originating from the food industry as undesirable contamination, using both classical and modern detection methods. It was stated that all four methods used were suitable for detecting biofilm formation in tested acetic bacteria. Of the three used qualitative methods/test, the TBF 300S spray test (Christeyns, BEL) proved to be the most suitable, especially because of its speed and practicality. It was found that 6 out of 9 strains tested showed biofilm positivity. The results of this work can be particularly useful in the soft drinks industry by effectively eliminating technologically undesirable acetic acid bacteria Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. and Kozakia sp., including their surface biofilms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník recenzovaných příspěvků z 21. celoslovenské Studentské vědecké konference s mezinárodní účastí pod názvem "Chémia a technológie pre život"
ISBN
978-80-8208-015-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
333-334
Název nakladatele
Slovenská chemická knižnica Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenské technické univerzity v Bratislave
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
6. 11. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—