Detekce biofilmů u octových bakterií
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919572" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919572 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/19:43919578
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce biofilmů u octových bakterií
Popis výsledku v původním jazyce
U nealkoholických nápojů bývá případná bakteriální kontaminace často spojována s octovými bakteriemi, které mají statut technologicky nežádoucích bakterií. Je pro ně typická tvorba obtížně odstranitelných biofilmů. Finální výrobky, kontaminované těmito bakteriemi a jejich biofilmy, mají negativně pozměněnou chuť, vůni, barvu, texturu a stávají se defektními. V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je proto důležité věnovat pozornost především účinným sanitačním procesům při odstraňování octových bakterií a jejich biofilmů, a také metodám jejich rychlé detekce. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií (Gluconoacetobacter hanseii CCM 1808, Gluconoacetobacter liquefaciens CCM 3621, Gluconoacetobacter xylinus CCM 3611T, Gluconobacter albidus CCM 2365, Gluconobacter cerinus CCM 1792, Gluconobacter cerinus CCM 1806T, Gluconobacter oxydans CCM 1772, Gluconobacter oxydans 3618, Kozakia baliensis CCM 7137), která u nich prozatím nebyla testována. Tvorba biofilmů byla u testovaných kmenů prokázána za pomoci třech detekčních metod (Christensenovy zkumavkové metody s modifikací v mikrotitračních destičkách, plotnové metody s využitím agaru s kongo červení a sprejového testu pro rychlou detekci povrchových biofilmů vyvinutého společností Christeyns, BEL). Bylo zjištěno, že většina testovaných octových bakterií byla schopna tvořit biofilmy, a že výsledky získané s použitím všech detekčních metod se shodovaly. Závěrem bylo možné konstatovat, že výsledky této práce mohou být využity zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů při eliminaci octových bakterií a jejich biofilmů, a při zvyšování jejich zdravotní bezpečnosti a jakosti.
Název v anglickém jazyce
Detection of biofilms in acetic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
In soft drinks, potential bacterial contamination is often associated with acetic acid bacteria, which have the status of technologically undesirable bacteria. They are characterized by the formation of biofilms with difficulty to remove. The final products contaminated by these bacteria and their biofilms have a negatively modified taste, smell, colour, texture and become defective. In the soft drinks production industry, it is therefore important to pay particular attention to effective sanitation processes to remove acetic acid bacteria and their biofilms, as well as methods for their rapid detection. The aim of this work was to determine the ability of biofilm formation in 9 strains of acetic bacteria (Gluconoacetobacter hanseii CCM 1808, Gluconoacetobacter liquefaciens CCM 3621, Gluconoacetobacter xylinus CCM 3611T, Gluconobacter albidus CCM 2365, Gluconobacter cerinus CCM 1792, Gluconobacter cerinus CCM 1792, Gluconobacter oxydans 3618, Kozakia baliensis (CCM 7137), which have not yet been tested. Biofilm formation was demonstrated in the tested strains using three detection methods (the Christensen tube methods with modification in microplates, the agar plate method with use of Congo red agar, and rapid biofilm spray detection test developed by Christeyns, BEL). It was found that most of tested acetic bacteria were able to create biofilms and that the obtained results by use of all detection methods were consistent. In conclusion, the results of this work can be used especially in the soft drinks production industry to eliminate acetic acid bacteria and their biofilms and to increase their health safety and quality.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů