Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F19%3A43919568" target="_blank" >RIV/60461373:22330/19:43919568 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/19:43919569
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce tvorby biofilmů u octových bakterií v průmyslu výroby nealkoholických nápojů
Popis výsledku v původním jazyce
V průmyslu výroby nealkoholických nápojů jsou octové bakterie považovány zpravidla za nežádoucí kontaminaci. Mají statut technologicky nežádoucích bakterií, ovšem některé druhy jsou podmíněně patogenní. Jsou zodpovědné za vážné senzorické změny nealkoholických nápojů a tvoří obtížně odstranitelné povrchové biofilmy. Experimenty byly uskutečněny s 9 kmeny octových bakterií; šlo o tři kmeny Gluconoacetobacter spp., pět kmenů Gluconobacter spp. a jeden kmen Kozakia sp. Práce byla cílena na detekci biofilmů u testovaných octových bakterií s využitím různých mikrobiologických metod. Z kvalitativních metod byly použity: Christensenova zkumavková metoda v modifikaci v mikrotitračních destičkách, metoda využívající agar s kongo červení a sprejová metoda využívající preparát TBF 300S (Christeyns, BEL). Kvantitativní metody zastupovala spektrofotometrická metoda (A530) (EPOCH 2, BioTech Instruments, USA). Bylo zjištěno, že 7 z 9 kmenů tvořilo biofilmy za pomocí všech použitých metod. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nesycených ochucených nápojů při zvyšování jejich zdravotní bezpečnosti a jakosti.
Název v anglickém jazyce
Detection of biofilm formation in acetic acid bacteria in the soft drinks production industry
Popis výsledku anglicky
In the soft drink production industry, acetic acid bacteria are generally considered to be undesirable contamination. They have the status of technologically undesirable bacteria, but some species are potentially pathogenic. They are responsible for serious sensory changes in soft drinks and form surface biofilms that are difficult to remove. Experiments were carried out with 9 strains of acetic acid bacteria; there were three strains of Gluconoacetobacter spp., five strains of Gluconobacter spp. and one strain of Kozakia sp. The work was aimed at detection of biofilms in tested acetic acid bacteria using various microbiological methods. Among the qualitative methods were used: the Christensen tube method in microtiter plate modification, the Congo red agar method and the spray test using the TBF 300S preparation (Christeyns, BEL). The quantitative methods were represented by the spectrophotometric method (A530) (EPOCH 2, BioTech Instruments, USA). It was found that 7 out of 9 strains produced biofilms using all used methods. The results of this work can be useful especially in the industry of soft non-carbonated flavoured drinks production while increasing their health safety and quality.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů