Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Riziko tvorby biofilmů octových bakterií u nealkoholických nápojů.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921417" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921417 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://ukp.vscht.cz/konference" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/konference</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Riziko tvorby biofilmů octových bakterií u nealkoholických nápojů.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průmyslu výroby nealkoholických nápojů je výskyt octových bakterií často spojován s potenciálním mikrobiologickým rizikem. Při výrobě ochucených nesycených nápojů (na bázi sladké vody, minerální vody, sladké syrovátky či jiných substancí) je důležité zjišťovat, mimo jiné, také případnou tvorbu biofilmů u octových bakterií. Cílem této práce bylo zjistit schopnost tvorby biofilmů u 9 kmenů octových bakterií, originálně pocházejících z potravinářského průmyslu jako nežádoucí kontaminace, s využitím různých detekčních metod: Christensenovy zkumavkové metody (v modifikaci na mikrotitračních destičkách), plotnové metody (s agarem a kongo červení), sprejového testu TBF 300S (Christeyns, BEL) a spektrofotometrické metody (A530). Bylo konstatováno, že všechny testované kmeny tvořily biofilmy, a že pro jejich detekci byly vhodné všechny použité metody. Z kvalitativních metod se jako nejvhodnější ukázal být sprejový test TBF 300S (Christeyns, BEL), a to kvůli rychlosti a praktičnosti provedení. Výsledky této práce mohou být využitelné zejména v průmyslu výroby nealkoholických nápojů, pro rychlou detekci biofilmů technologicky nežádoucích octových bakterií Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. a Kozakia sp.

  • Název v anglickém jazyce

    Risk of acetic acid bacteria biofilm formation in soft drinks.

  • Popis výsledku anglicky

    In the soft drinks industry, the presence of acetic acid bacteria is often associated with a potential microbiological risk. In the production of flavoured non-carbonated beverages (based on fresh water, mineral water, sweet whey or other substances) it is important, among other things, to detect potential biofilm formation in acetic acid bacteria. The aim of this work was to determine the biofilm formation ability in 9 strains of acetic acid bacteria originating from the food industry as an undesirable contamination, using various detection methods: the Christensen tube method (modified in microtiter plates), the plate method (using agar with Congo red), the TBF 300S spray test (Christeyns, BEL) and the spectrophotometric method (A530). It was found that all tested strains formed biofilms and that all used methods were suitable for biofilms detection. Among the qualitative methods, the TBF 300S spray test has proven to be the most suitable, because of its speed and practicality. The results of this work can be used especially in the soft drinks industry 153 for the rapid biofilm detection in technologically undesirable acetic acid bacteria as Gluconacetobacter spp., Gluconobacter spp. and Kozakia sp.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z 1. ročníku konference Food technology, food quality - Nové trendy v úchově potravin

  • ISBN

    978-80-7592-061-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    152-161

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    6. 2. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku