ELISA for detection of soya proteins in meat products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000484" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000484 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
ELISA for detection of soya proteins in meat products
Popis výsledku v původním jazyce
Indirect competitive ELISA method for the detection of soya proteins in meat products was developed. The detection limit of the method is 0.5% of the weight of added soya protein. A total of 131 meat product samples such as salamis or sausages from the Czech Republic market were investigated for the presence of soya proteins. Soya proteins were detected in 84% of the investigated samples without any declaration on the package of the product. The use of vegetabladditives, namely soya in meat products inthe market of the Czech Republic is very frequent and the restriction of its usage by legislation relates only to some kinds of durable products and ham (Act 264/2003 Coll.). The need for sensitive inspecting methods for soya protein detection is not only associated with the economic aspect (adulteration), but mainly with consumer health protection in case of allergy to soya proteins.
Název v anglickém jazyce
ELISA for detection of soya proteins in meat products
Popis výsledku anglicky
Indirect competitive ELISA method for the detection of soya proteins in meat products was developed. The detection limit of the method is 0.5% of the weight of added soya protein. A total of 131 meat product samples such as salamis or sausages from the Czech Republic market were investigated for the presence of soya proteins. Soya proteins were detected in 84% of the investigated samples without any declaration on the package of the product. The use of vegetabladditives, namely soya in meat products inthe market of the Czech Republic is very frequent and the restriction of its usage by legislation relates only to some kinds of durable products and ham (Act 264/2003 Coll.). The need for sensitive inspecting methods for soya protein detection is not only associated with the economic aspect (adulteration), but mainly with consumer health protection in case of allergy to soya proteins.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Veterinaria Brno
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
78
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000273634200016
EID výsledku v databázi Scopus
—