Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Semi-quantitative estimation of soya protein-based additives in meat products using real-time polymerase chain reaction

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216305%3A26310%2F15%3APU136123" target="_blank" >RIV/00216305:26310/15:PU136123 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=SK2016013970" target="_blank" >http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=SK2016013970</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Semi-quantitative estimation of soya protein-based additives in meat products using real-time polymerase chain reaction

  • Popis výsledku v původním jazyce

    A real-time polymerase chain reaction (PCR) detection system with a TaqMan probe for quantification of soya in meat products was developed and evaluated. The detection system targeted the Le1 gene encoding for soya lectin and exhibited 100% inclusivity (9 Glycine max cultivars) and 100% exclusivity (22 plant samples) for the detection of soya. Analytical sensitivity of the assay was 5.75 pg DNA per reaction, which corresponds to approx. 2 haploid genome equivalents. Practical detection and quantification limits for three different soya protein-based additives (protein concentrate, protein isolate, okara), in liver pate as a matrix, were at a level of 0.1 g.kg(-1). The calibration lines for each series of model samples containing individual soya protein-based additives were statistically identical in the range from limit of quantification to 100 g.kg(-1), which means that the same calibration line could be used for all soya protein-based additives. The developed real-time PCR facilitated semi-quantitative estimation of soya protein-based additives in meat products, which may be useful for the control of labelling of meat products.

  • Název v anglickém jazyce

    Semi-quantitative estimation of soya protein-based additives in meat products using real-time polymerase chain reaction

  • Popis výsledku anglicky

    A real-time polymerase chain reaction (PCR) detection system with a TaqMan probe for quantification of soya in meat products was developed and evaluated. The detection system targeted the Le1 gene encoding for soya lectin and exhibited 100% inclusivity (9 Glycine max cultivars) and 100% exclusivity (22 plant samples) for the detection of soya. Analytical sensitivity of the assay was 5.75 pg DNA per reaction, which corresponds to approx. 2 haploid genome equivalents. Practical detection and quantification limits for three different soya protein-based additives (protein concentrate, protein isolate, okara), in liver pate as a matrix, were at a level of 0.1 g.kg(-1). The calibration lines for each series of model samples containing individual soya protein-based additives were statistically identical in the range from limit of quantification to 100 g.kg(-1), which means that the same calibration line could be used for all soya protein-based additives. The developed real-time PCR facilitated semi-quantitative estimation of soya protein-based additives in meat products, which may be useful for the control of labelling of meat products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1211" target="_blank" >LO1211: Centrum materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně - udržitelnost a rozvoj</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

    1338-4260

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    165-170

  • Kód UT WoS článku

    000357545000008

  • EID výsledku v databázi Scopus