Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002400" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002400 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu
Popis výsledku v původním jazyce
Přídavek rostlinných bílkovin do masných výrobků je v dnešní době zcela běžný a to zejména z důvodů technologických a ekonomických. Jejich vlastnosti jsou velmi dlouhou dobu známy a také využívány při výrobě masných výrobků. Nejvíce bývala využívána právě pšeničná bílkovina, respektive mouka, ale ta je v současné době vytlačována bílkovinou sójovou, která má mnohem příznivější vlastnosti při jejím použití. Vzhledem k možnému zneužívání surovin rostlinného původu k falšování masných výrobků, je nutná existence velmi citlivých a přesných postupů sloužících k jejich detekci, včetně zjištění jejich množství. Sójová bílkovina může být detekována různými metodami. V naší práci jsme použili metodu imunohistochemickou. Pro experiment byly vyrobeny modelové masné výrobky, ke kterým byl přidáno známé množství různých forem sójové bílkoviny. Následně byla provedena kvantifikace přídavku sójové bílkoviny do výrobku pomocí počítačového programu pro analýzu obrazu.
Název v anglickém jazyce
Determination soya protein in model meat products by image analysis
Popis výsledku anglicky
Addition of plant proteins into meat products is nowadays a commonly used practice especially because of technological and economical reasons. Their properties are known for a long time and used in meat products production. In the past, wheat protein orflour was used most frequently however it is driven out by soya protein in these days which has much more favourable properties in its usage. Considering possible misuse of plant origin raw materials for falsification of meat products, the existence of highly sensitive and accurate procedures for their detection is needed including the determination of their amount. Soya protein can be detected with different methods. In our work we have used an immunohistochemical method. Model meat products with the addition of known amount of different soya protein forms have been made for this experiment. Subsequently, quantification of the soya protein addition into the products has been carried out with the help of software for image analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
zborník prác Bezpečnosť a kontrola potravín
ISBN
978-80-552-0193-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
2. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—