Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F09%3A00002400" target="_blank" >RIV/62157124:16270/09:00002400 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení sójové bílkoviny v modelových masných výrobcích pomocí analýzy obrazu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavek rostlinných bílkovin do masných výrobků je v dnešní době zcela běžný a to zejména z důvodů technologických a ekonomických. Jejich vlastnosti jsou velmi dlouhou dobu známy a také využívány při výrobě masných výrobků. Nejvíce bývala využívána právě pšeničná bílkovina, respektive mouka, ale ta je v současné době vytlačována bílkovinou sójovou, která má mnohem příznivější vlastnosti při jejím použití. Vzhledem k možnému zneužívání surovin rostlinného původu k falšování masných výrobků, je nutná existence velmi citlivých a přesných postupů sloužících k jejich detekci, včetně zjištění jejich množství. Sójová bílkovina může být detekována různými metodami. V naší práci jsme použili metodu imunohistochemickou. Pro experiment byly vyrobeny modelové masné výrobky, ke kterým byl přidáno známé množství různých forem sójové bílkoviny. Následně byla provedena kvantifikace přídavku sójové bílkoviny do výrobku pomocí počítačového programu pro analýzu obrazu.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination soya protein in model meat products by image analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Addition of plant proteins into meat products is nowadays a commonly used practice especially because of technological and economical reasons. Their properties are known for a long time and used in meat products production. In the past, wheat protein orflour was used most frequently however it is driven out by soya protein in these days which has much more favourable properties in its usage. Considering possible misuse of plant origin raw materials for falsification of meat products, the existence of highly sensitive and accurate procedures for their detection is needed including the determination of their amount. Soya protein can be detected with different methods. In our work we have used an immunohistochemical method. Model meat products with the addition of known amount of different soya protein forms have been made for this experiment. Subsequently, quantification of the soya protein addition into the products has been carried out with the help of software for image analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53004" target="_blank" >1B53004: Kvalitativní a kvantitativní diagnostika součástí rostlinného a živočišného původu v potravinách pomocí histochemických a imunohistochemických metod</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    zborník prác Bezpečnosť a kontrola potravín

  • ISBN

    978-80-552-0193-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Slovenská pol´nohospodárska univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    2. 4. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku