Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000548" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv trehalózy na funkční vlastnosti kryokonzervovaných spermií kanců
Popis výsledku v původním jazyce
Byl studován vliv modifikace chladicího média pomocí trehalózy na funkční stav rozmrazených spermií s cílem optimalizovat metodu kryokonzervace kančího spermatu. Ejakuláty kanců (n = 16). byly zchlazeny v laktózo-žloutkovém médiu se standardní koncentrací laktózy (0,24 M) nebo snižující se koncentrací laktózy a zvyšující se koncetrací trehalózy (0,18 M laktózy a 0,06 M trehalózy, 0,12 M laktózy a 0,11 M trehalózy, 0,06 M laktózy a 0,16 M trehalózy nebo 0,22 M trehalózy) a následně zmrazeny. Po rozmrazení byla hodnocena motilita, viabilita a integrita akrozomu spermií. Byl vypočten index kryotolerance a soubor rozdělen na kance s vyšší a nižší kryotolerancí. Bylo prokázáno, že modifikace standardního chladicího média (0.12 M laktózy a 0.11 M trehalózy)signifikantně zvýšila motilitu, viabilitu a integritu akrozomu spermií nezávisle na kryotoleranci spermatu. Současně bylo potvrzeno, že index kryotolerance je vhodný pro hodnocení funkčního stavu kančích spermií.
Název v anglickém jazyce
Effect of trehalose on functional status of frozen thawed boar spermatozoa
Popis výsledku anglicky
In order to optimize cryopreservation of boar semen effect of modification of cooling medium by trehalose on functional status of frozen spermatozoa was studied. The ejaculates of boars (n =16) were cooled in lactose-yolk extender with the standard lactose concentration (0.24 M lactose) or decreasig lactose and increasing trehalose concentrations (0.18 M lactose and 0.06 M trehalose, 0.12 M lactose and 0.11 M trehalose, 0.06 M lactose and 0.16 M trehalose or 0.22 M trehalose) and frozen. Motility, viability and acrosome integrity of spermatozoa were evaluated after thawing. On the basis of cryotolerance index, the boars were categorized into those with lesser or greater cryotolerance. It can be concluded, that modification of standard cooling extender(0.12 M lactose and 0.11 M trehalose) improved significantly motility, viability and acrosome integrity of spermatozoa regardless of semen cryotolerance and that index of cryotolerance is useful for evaluation of functional status of boar
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
59
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—