Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie na výrobu diagnostických nástrojů pro detekci akrylamidu v potravinách a ve vodě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000583" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000583 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie na výrobu diagnostických nástrojů pro detekci akrylamidu v potravinách a ve vodě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    ELISA analytický postup je založen na přípravě vzorků s použitím dvou SPE kolonek a kompetitivní enzymové imunoanalýze. Kit je presentován jako robustní a efektivní prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg. Recovery u fortifikovaných vzorků bramborových a u kukuřičných hranolků a lupínků bylo stanoveno v rozmezí 80 to 125 %, s koeficientem variace nižším než 15 %. Vysoká korelace výsledků získaných s použitím ELISA kitu and metod GC/MS or LC-MS/MS byla nalezena u reálných vzorků v rozsahu koncentrace 30-17000 ?g/kg. ELISA technologie umožňuje stanovení akrylamidu v pekařských výrobcích jakými jsou bramborové výrobky (hranolky a lupínky), chléb, toustovaný chléb, křupavý chleba, máslové sušenky, suchary, bramborové palačinky, cereálie, potraviny z obilovin, a další potravinové produkty.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology for manufacturing diagnostic tools for the detection of acrylamide in foods and water

  • Popis výsledku anglicky

    The ELISA procedure is based on the sample preparation using two SPE cartridges and competitive enzyme immunoassay. The kit is shown as a robust and effective screening means for acrylamide control in food products allowing specific detection with LOD around 30 ?g/kg. Recovery levels determinated from fortified samples of potato and corn chips ranged from 80 to 125 %, with a coefficient of variation less than 15 %. An excellent correlation of results obtained by ELISA kit and GC/MS or LC-MS/MS method within the concentration range 30-17,000 ?g/kg was found in real samples. The ELISA technology enables to determine acrylamide in snack and baked goods, such as potato products (chips, crisps), bread, toasted bread, crispbread, butter cookies, biscuits, potato pancakes, cereals, and other food products.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Acrylamide ELISA kit

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Testovací kit je relativně levný a rychlý analytický prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg

  • Ekonomické parametry

    Výroba a distribuce kitu zahájena v dubnu 2010

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027162

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem