Technologie na výrobu diagnostických nástrojů pro detekci akrylamidu v potravinách a ve vodě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F09%3A%230000583" target="_blank" >RIV/00027162:_____/09:#0000583 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie na výrobu diagnostických nástrojů pro detekci akrylamidu v potravinách a ve vodě
Popis výsledku v původním jazyce
ELISA analytický postup je založen na přípravě vzorků s použitím dvou SPE kolonek a kompetitivní enzymové imunoanalýze. Kit je presentován jako robustní a efektivní prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg. Recovery u fortifikovaných vzorků bramborových a u kukuřičných hranolků a lupínků bylo stanoveno v rozmezí 80 to 125 %, s koeficientem variace nižším než 15 %. Vysoká korelace výsledků získaných s použitím ELISA kitu and metod GC/MS or LC-MS/MS byla nalezena u reálných vzorků v rozsahu koncentrace 30-17000 ?g/kg. ELISA technologie umožňuje stanovení akrylamidu v pekařských výrobcích jakými jsou bramborové výrobky (hranolky a lupínky), chléb, toustovaný chléb, křupavý chleba, máslové sušenky, suchary, bramborové palačinky, cereálie, potraviny z obilovin, a další potravinové produkty.
Název v anglickém jazyce
Technology for manufacturing diagnostic tools for the detection of acrylamide in foods and water
Popis výsledku anglicky
The ELISA procedure is based on the sample preparation using two SPE cartridges and competitive enzyme immunoassay. The kit is shown as a robust and effective screening means for acrylamide control in food products allowing specific detection with LOD around 30 ?g/kg. Recovery levels determinated from fortified samples of potato and corn chips ranged from 80 to 125 %, with a coefficient of variation less than 15 %. An excellent correlation of results obtained by ELISA kit and GC/MS or LC-MS/MS method within the concentration range 30-17,000 ?g/kg was found in real samples. The ELISA technology enables to determine acrylamide in snack and baked goods, such as potato products (chips, crisps), bread, toasted bread, crispbread, butter cookies, biscuits, potato pancakes, cereals, and other food products.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Acrylamide ELISA kit
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Testovací kit je relativně levný a rychlý analytický prostředek pro kontrolu akrylamidu v potravinách umožňující specifickou detekci akrylamidu s LOD okolo 30 ?g/kg
Ekonomické parametry
Výroba a distribuce kitu zahájena v dubnu 2010
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027162
Název vlastníka
Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—