Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001005" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa
Popis výsledku v původním jazyce
Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa sezásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium.
Název v anglickém jazyce
Potential health risks associated with the consumption of horse meat
Popis výsledku anglicky
Potential health risks associated with the consumption of horse meat Concerns about the risk from consumption of horse meat have been raised due to the scandal over the meat products with undeclared content of horse meat. Although the production and consumption of horse meat in the Czech Republic is secondary, horse meat is from the nutritional point of view even better than beef. Slaughtered horses intended for human consumption have to comply with health safety limits in the same way as any other slaughtered animals. They have to be subjected to veterinary inspection before and after slaughter. Health risks of the horse meat consumption in principle do not differ from any other kind of meat. If basic hygienic rules are not adhered to, there is a potential risk of bacterial contamination of meat with Salmonella spp. and Yersinia enterocolitica. With respect to parasites, Trichinella spp. and Toxoplasma gondii are relevant. Of chemical contaminants, a potential risk might be posed by c
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
49-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—