Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt a vlastnosti baktérií Staphylococcus aureus ve vepřovém mase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F14%3A%230001126" target="_blank" >RIV/00027162:_____/14:#0001126 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt a vlastnosti baktérií Staphylococcus aureus ve vepřovém mase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Studie sleduje míru kontaminace syrového vepřového masa bakteriemi Staphylococcus aureus v tržní síti a jejich schopnosti podílet se na vzniku alimentárních intoxikací. Kmeny byly charakterizovány genotypovými metodami. Ze 197 vyšetřených vzorků byly ve43 (21,8 %) detekovány bakterie S. aureus. Schopnost produkovat enterotoxiny byla potvrzena u 21 (48,8 %) izolátů. Přítomnost genu mecA zodpovědného za rezistenci k meticilinu (MRSA) byla potvrzena u dvou kmenů.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence and characteristic of Staphylococcus aureus in pork meat

  • Popis výsledku anglicky

    The study follows the level of contamination of raw pork meat by Staphylococcus aureus at the market level and the ability of the strains to form enterotoxins responsible for food-borne intoxication. The strains were characterized by genotypic methods. Of the 197 samples tested 43 (21.8%) were positive for the presence of S. aureus. The ability to produce enterotoxins was confirmed in 21 (48.8%) of the isolates. The presence of the mecA gene responsible for resistance to methicillin (MRSA) was confirmedin two strains.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

  • ISSN

    1210-7913

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    63

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    191-194

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus