Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001346" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001346 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo stanovit prevalenci vybraných virových (noroviry a virus hepatitidy A), parazitárních (Giardia lamblia a Cryptosporidium parvum) a bakteriálních patogenů (Listeria monocytogenes a patogenní Yersinia enterocolitica) na zeleninovýchproduktech prodávaných na českém trhu v průběhu roku 2014. Celkem bylo vyšetřeno 187 vzorků krájené a mražené zeleniny a naklíčených semen. Vzorky byly zpracovány standardními kultivačními metodami (bakterie) či pomocí molekulárně biologických metod qRT-PCR a qPCR (viry a paraziti). Jak noroviry tak G. lamblia byly nalezeny v 1,1 % (2/187) testovaných vzorků (čerstvá krájená zelenina a mražená zelenina). L. monocytoges byla izolována 13,4 % vzorků (25/187), přičemž nejčastěji byla kontaminována mraženázelenina. V žádném vzorku však počet L. monocytoges nepřesáhl limit 100 KTJ (kolonie tvořící jednotka) na gram. Patogenní Y. enterocolitica byla izolována z jednoho vzorku.
Název v anglickém jazyce
Microbial contamination of produce purchased in market in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
This study was carried out to assess the prevalence of selected viral (Norovirus and Hepatitis A virus), parasitic (Giardia lamblia and Cryptosporidium parvum) and bacterial pathogens (Listeria monocytogenes and pathogenc Yersinia enterocolitica) in vegetable and its products sold on market in the Czech Republic during the year 2014. A total of 187 samples of fresh cut and frozen vegetables and seed sprouts were examined. The samples were processed by cultivation (bacteria) and molecular methods qRT-PCRa qPCR (viruses and parasites). Norovirus and G. lamblia were found in 1.1% (2/187) of samples (fresh cut vegetable, frozen vegetable). Thirteen percent of samples (25/187) were tested positive for L. monocytogenes, when frozen vegetable was the most contaminated. In none sample the number of L. monocytogenes exceeded the limit 100 CFU (colony forming units)/ gram. Pathogenic Y. enterocolitica was present in one sample.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
924-928
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—