Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001346" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001346 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Mikrobiální kontaminace potravin rostlinného původu zakoupených v tržní síti ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této studie bylo stanovit prevalenci vybraných virových (noroviry a virus hepatitidy A), parazitárních (Giardia lamblia a Cryptosporidium parvum) a bakteriálních patogenů (Listeria monocytogenes a patogenní Yersinia enterocolitica) na zeleninovýchproduktech prodávaných na českém trhu v průběhu roku 2014. Celkem bylo vyšetřeno 187 vzorků krájené a mražené zeleniny a naklíčených semen. Vzorky byly zpracovány standardními kultivačními metodami (bakterie) či pomocí molekulárně biologických metod qRT-PCR a qPCR (viry a paraziti). Jak noroviry tak G. lamblia byly nalezeny v 1,1 % (2/187) testovaných vzorků (čerstvá krájená zelenina a mražená zelenina). L. monocytoges byla izolována 13,4 % vzorků (25/187), přičemž nejčastěji byla kontaminována mraženázelenina. V žádném vzorku však počet L. monocytoges nepřesáhl limit 100 KTJ (kolonie tvořící jednotka) na gram. Patogenní Y. enterocolitica byla izolována z jednoho vzorku.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbial contamination of produce purchased in market in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    This study was carried out to assess the prevalence of selected viral (Norovirus and Hepatitis A virus), parasitic (Giardia lamblia and Cryptosporidium parvum) and bacterial pathogens (Listeria monocytogenes and pathogenc Yersinia enterocolitica) in vegetable and its products sold on market in the Czech Republic during the year 2014. A total of 187 samples of fresh cut and frozen vegetables and seed sprouts were examined. The samples were processed by cultivation (bacteria) and molecular methods qRT-PCRa qPCR (viruses and parasites). Norovirus and G. lamblia were found in 1.1% (2/187) of samples (fresh cut vegetable, frozen vegetable). Thirteen percent of samples (25/187) were tested positive for L. monocytogenes, when frozen vegetable was the most contaminated. In none sample the number of L. monocytogenes exceeded the limit 100 CFU (colony forming units)/ gram. Pathogenic Y. enterocolitica was present in one sample.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    924-928

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus