Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001348" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001348 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky
Popis výsledku v původním jazyce
Ověřování autenticity potravin patří k zásadním otázkám v oblasti bezpečnosti potravin. K falšování dochází téměř ve všech komoditách živočišného původu (masné, mléčné, vaječné výrobky a med). Hlavním důvodem falšování je maximalizace obchodního zisku spolu s minimálními náklady na výrobu potravin. Podvodné postupy jsou založeny na částečné nebo úplné náhradě autentického materiálu materiálem s mnohem snadnější dostupností na trhu a levnějšími komponenty. Falšování potravin představuje vedle ekonomického problému zejména etický, ale také zdravotní problém, kdy látky, které nejsou deklarovány na obalu, mohou být zdrojem intolerance nebo vyvolat alergické či toxické reakce. Průkaz autenticity potravin je založen na detekci specifických markerů prostřednictvím řady metod. Vývoj a optimalizace nových analytických metod pro stanovení falšování potravin je finančně i časově značně náročný proces, který je navíc v současné době ztěžován stále sofistikovanějšími způsoby falšování.
Název v anglickém jazyce
The authenticity of food of animal origin in terms of diaghostics
Popis výsledku anglicky
Food authenticity represents the main task in food safety insurance. Falsification occurs in almost all commodities of animal origin (meat, dairy, egg products and honey). The main reason is to maximize business profit together with the minimum cost of food production. Fraudulent practices are based on partial or complete substitution of the authentic ingredient with lower cost components. Food adulteration is a problem, in particular, economic, ethical, but also the health issue, when substances whichare not declared on the packaging, may cause allergic or toxic reactions. Food quality assessment is based on the detection of specific markers through a number of methods. Development and optimization of advanced analytical approaches for the determinnation of food adulteration is cost and time-consuming process, which is currently impeded still sophisticated ways of adulteration.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
934-938
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—