Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F15%3A%230001348" target="_blank" >RIV/00027162:_____/15:#0001348 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Autenticita potravin živočišného původu z pohledu diagnostiky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ověřování autenticity potravin patří k zásadním otázkám v oblasti bezpečnosti potravin. K falšování dochází téměř ve všech komoditách živočišného původu (masné, mléčné, vaječné výrobky a med). Hlavním důvodem falšování je maximalizace obchodního zisku spolu s minimálními náklady na výrobu potravin. Podvodné postupy jsou založeny na částečné nebo úplné náhradě autentického materiálu materiálem s mnohem snadnější dostupností na trhu a levnějšími komponenty. Falšování potravin představuje vedle ekonomického problému zejména etický, ale také zdravotní problém, kdy látky, které nejsou deklarovány na obalu, mohou být zdrojem intolerance nebo vyvolat alergické či toxické reakce. Průkaz autenticity potravin je založen na detekci specifických markerů prostřednictvím řady metod. Vývoj a optimalizace nových analytických metod pro stanovení falšování potravin je finančně i časově značně náročný proces, který je navíc v současné době ztěžován stále sofistikovanějšími způsoby falšování.

  • Název v anglickém jazyce

    The authenticity of food of animal origin in terms of diaghostics

  • Popis výsledku anglicky

    Food authenticity represents the main task in food safety insurance. Falsification occurs in almost all commodities of animal origin (meat, dairy, egg products and honey). The main reason is to maximize business profit together with the minimum cost of food production. Fraudulent practices are based on partial or complete substitution of the authentic ingredient with lower cost components. Food adulteration is a problem, in particular, economic, ethical, but also the health issue, when substances whichare not declared on the packaging, may cause allergic or toxic reactions. Food quality assessment is based on the detection of specific markers through a number of methods. Development and optimization of advanced analytical approaches for the determinnation of food adulteration is cost and time-consuming process, which is currently impeded still sophisticated ways of adulteration.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1218" target="_blank" >LO1218: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    934-938

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus