Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Microbiological quality of raw milk in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F16%3AN0000070" target="_blank" >RIV/00027162:_____/16:N0000070 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/16:43874232 RIV/62156489:43210/16:43909376 RIV/26722861:_____/16:N0000076

  • Výsledek na webu

    <a href="http://agriculturejournals.cz/publicFiles/185247.pdf" target="_blank" >http://agriculturejournals.cz/publicFiles/185247.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/25/20165-CJFS" target="_blank" >10.17221/25/20165-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Microbiological quality of raw milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The microbiological and hygienic quality of cow's, goat's and sheep's milk in the Czech Republic was evaluated. Milk (230 samples) was collected on 41 farms and investigated from May 2012 to October 2014. Milk was analysed for the presence of selected groups and types of bacteria: mesophilic microorganisms (total plate count - TPC), enterococci, Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., and Listeria monocytogenes. Besides these indicators and pathogenic agents, somatic cell count was determined as one of the indicators of mammary gland health in cows. TPC ranged between 8.3 x 10(2) and 1.2 x 10(9) CFU/ml and somatic cells between 1.6 x 10(4) and 6.8 x 10(6) cells/ml. The presence of E. coli was confirmed in 86.3% of samples and the colony counts ranged from 1.0 x 10(1) to 4.0 x 10(6) CFU/ml. The presence of verotoxigenic E. coli was confirmed in 3 samples (1.3%) (cow's milk 0%; goat's milk 6.3%; sheep's milk 4.4%). The presence of S. aureus was confirmed in 29.1% of the samples (cow's milk 26.9%; goat's milk 34.4%; sheep's milk 39.1%), but the numbers were very low (< 5.0 x 10(2) CFU/ml). L. monocytogenes was confirmed in 3 examined samples (1.3%) (cow's milk 0.6%; goat's milk 3.1%; sheep's milk 4.4%). Salmonella spp. and Campylobacter spp. were not detected in any of the samples tested.

  • Název v anglickém jazyce

    Microbiological quality of raw milk in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The microbiological and hygienic quality of cow's, goat's and sheep's milk in the Czech Republic was evaluated. Milk (230 samples) was collected on 41 farms and investigated from May 2012 to October 2014. Milk was analysed for the presence of selected groups and types of bacteria: mesophilic microorganisms (total plate count - TPC), enterococci, Enterobacteriaceae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp., and Listeria monocytogenes. Besides these indicators and pathogenic agents, somatic cell count was determined as one of the indicators of mammary gland health in cows. TPC ranged between 8.3 x 10(2) and 1.2 x 10(9) CFU/ml and somatic cells between 1.6 x 10(4) and 6.8 x 10(6) cells/ml. The presence of E. coli was confirmed in 86.3% of samples and the colony counts ranged from 1.0 x 10(1) to 4.0 x 10(6) CFU/ml. The presence of verotoxigenic E. coli was confirmed in 3 samples (1.3%) (cow's milk 0%; goat's milk 6.3%; sheep's milk 4.4%). The presence of S. aureus was confirmed in 29.1% of the samples (cow's milk 26.9%; goat's milk 34.4%; sheep's milk 39.1%), but the numbers were very low (< 5.0 x 10(2) CFU/ml). L. monocytogenes was confirmed in 3 examined samples (1.3%) (cow's milk 0.6%; goat's milk 3.1%; sheep's milk 4.4%). Salmonella spp. and Campylobacter spp. were not detected in any of the samples tested.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    189-196

  • Kód UT WoS článku

    000379261700001

  • EID výsledku v databázi Scopus