Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Porovnání a optimalizace metod pro izolaci virových částic z masa a masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F19%3AN0000231" target="_blank" >RIV/00027162:_____/19:N0000231 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf" target="_blank" >http://www.rank.cz/files/sbornik-RANK-2019.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Porovnání a optimalizace metod pro izolaci virových částic z masa a masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    15. ročník konference RANK 2019, 6. a 7. února 2019 v prostorách hotelu Zlatá Štika v Pardubicích – poster. Četnost alimentárních virových onemocnění má v poslední době vzrůstající charakter. Pro zamezení jejich propuknutí je důležitá včasná a spolehlivá detekce příslušných virových patogenů. Standardizované metody průkazu norovirů a viru hepatitidy A byly vyvinuty pouze pro drobné ovoce, zeleninu a pitnou vodu. Dosud není standardizována a validována metoda pro detekci virových agens v mase a masných výrobcích. Cílem práce bylo proto optimalizovat proces získávání a izolace RNA pro matrice masa a masných výrobků. Vzorky masa a masných výrobků byly uměle kontaminovány pseudovirionovými částicemi s unikátním obsahem genetické informace. Následně byly vzorky oplachovány různými roztoky a jejích kombinacemi pro získání maximálního množství virových částic z povrchu konkrétní matrice. Po izolaci RNA a jejím přepisu do cDNA byla koncentrace unikátní sekvence stanovená pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase (RT qPCR). Byly stanoveny účinnosti použitých variant. Na základě přepočtů účinností jednotlivých variant byli vybrané nejvhodnější oplachovací roztoky vhodné pro izolaci virových částic z matric masa a masných výrobků.

  • Název v anglickém jazyce

    A comparision and optimization of methods for the isolation of virus particles from meat, ham and liver sausages

  • Popis výsledku anglicky

    15th RANK 2019 Conference, 6th and 7th February 2019 at the Hotel Zlatá Štika in Pardubice – poster. In the last time, the frequency of viral foodborne diseases has an increased tendency. For the prevention of outbreaks is a key factor the early and reliable detection of relevant pathogens. Standardized methods for the detection of noroviruses and hepatitis A virus have been developed only for fruit, vegetables and water, but not for meat and meat products. Until now, no standardized and validated method for the detection of viruses in meat and meat products is available. The main aim of this work is the optimization of the RNA isolation method for meat and meat products. Each 25g of meat, ham, and liver sausages were spiked with pseudovirions particles, which have the unique content of genetic information. Subsequently, samples were rinsed with different solutions and their combinations to harvest the maximal yield of viral particles or of viral nucleic acids from appropriate matrix. After the isolation of RNA and the transcription to cDNA, the concentration of unique sequence has been estimated using real-time polymerase chain reaction. The efficacy of each used variant has been determined. Based on the calculated efficiencies, the most available solutions for the isolation and detection of viral particles from meat and meat products have been identified.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TG03010038" target="_blank" >TG03010038: Rozvoj systému podpory "Proof-of-concept" na VÚVeL</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů