Detekce virů způsobujících alimentární infekce v mase a masných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000069" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000069 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected" target="_blank" >https://ukp.vscht.cz/files/uzel/0052310/0001~~C07KL8o7vDZbwcjAyAAA.pdf?redirected</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce virů způsobujících alimentární infekce v mase a masných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Pro zamezení propuknutí alimentárních virových nákaz je důležitá spolehlivá detekce příslušného agens. Jelikož většina virových patogenů způsobující onemocnění z potravin (noroviry, viry hepatitidy typu A, E) je na buněčných kulturách kultivovatelná zdlouhavě a obtížně, tvoří hlavní způsob jejich detekce pomocí RT- qPCR. K průkazu virů ze vzorků potravin se používá mezinárodní standardizovaná metoda ISO/TS 15216:2017. Tato metoda je standardizována k průkazu virových agens v drobném ovocí, listové zelenině, stěrech z prostředí, pitné vodě a mlžích. Bohužel pro velkou skupinu potravin, jako je maso, masné výrobky a hotová jídla, validní a standardizované metody zatím chybí. Proto se na našem pracovišti zabýváme studiem a optimalizací metod, které umožní detekci virů v mase a masných výrobcích. V našem výzkumu jsme porovnali pět různých metod oplachu matrice, v kombinaci s šesti druhy masných výrobků, s cílem vybrat vhodnou metodu, která poskytne validní výsledky analýzy. Zjistili jsme, že pro matrice masa a masných výrobků představuje nejvhodnější metodu oplach matrice roztokem obsahujícím TRIreagent®.
Název v anglickém jazyce
The detection of foodborne viruses in meat and meat products
Popis výsledku anglicky
"The reliable detection of foodborne viruses is important to prevent the consequences of disease outbreaks. For the majority of foodborne viruses (Novovirus, Hepatitis A virus, Hepatitis E virus) does not exist cell culture sstem for routine detection, its detection is reliant on molecular methods using. quantitativ reverse transcriptase PCR. For the determination of hepatitis A virus and novovirus i food, the international standardized method ISO/TS 15216:2017 is available. This method is standardized for soft fruits, salad vegetables, food surfaces, bottled water and bivalve mollusks. Unfortunatelly, for substantial group of foods (food matrices), e.g. meat, meat products and ready-to-eat meals, the valid and standardized method is still not available. Therefor, in our research group we work on the optimization of method for the detection of foodborne viruses in meat and meat products. In our research, we hav compared five different isolation procedures in the combination with six kinds of meat/meat products. The aim was to find the most available method, which serves valid analysis results. We have found, that for the matrices of meat and meat products, the most suitable method is the rinsing of the matrices with a solution containing TRIreagent. The work was"
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů