Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Virová agens ohrožující lidské zdraví v mase a masných výrobcích a možnosti jejich inaktivace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000029 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Virová agens ohrožující lidské zdraví v mase a masných výrobcích a možnosti jejich inaktivace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Viry způsobující onemocnění z potravin se mohou nacházet v různých typech potravin, včetně masa a masných výrobků. Mezi nejvýznamnější zástupce této skupiny virů se řadí noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Z hlediska bezpečnosti potravin a omezení šíření těchto patogenních agens alimentární cestou je důležité použití dostatečně účinných technologií s ohledem na opracovávaný produkt s cílem snížit počet virových částic pod hranici, která ještě má infekční potenciál. Přehledový článek poskytuje obecnou charakteristiku nejvýznamnějších zástupců virů ohrožující lidské zdraví, možnostmi jejich přenosu masem a masnými výrobky a vlivem jednotlivých konzervárenských technologii na jejich inaktivaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Viruses threating the human health in meat and meat products and the possibilities of their inactivation

  • Popis výsledku anglicky

    Foodborne viruses can be found on a variety of food matrix. One of them is meat and products thereof. Noroviruses, hepatitis A and hepatitis E belong to the most important representatives of foodborne viruses. From the food safety point of view, it is important to use sufficiently effective processing technologies with respect to the processed products for the reduction of the viral particles number below the limit that still has an infectious potential. The review article provides a general description of the most important representatives of viruses threatening human health, the possibilities of their transmission in meat and meat products, as well as the influence of individual food processing technologies on their inhibition and/or inactivation.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10607 - Virology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1920113" target="_blank" >QK1920113: Virus afrického moru prasat v mase a masných výrobcích – metody detekce a studium perzistence</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2021

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    42-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus