Virová agens ohrožující lidské zdraví v mase a masných výrobcích a možnosti jejich inaktivace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F21%3AN0000029" target="_blank" >RIV/00027162:_____/21:N0000029 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2021-1/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Virová agens ohrožující lidské zdraví v mase a masných výrobcích a možnosti jejich inaktivace
Popis výsledku v původním jazyce
Viry způsobující onemocnění z potravin se mohou nacházet v různých typech potravin, včetně masa a masných výrobků. Mezi nejvýznamnější zástupce této skupiny virů se řadí noroviry, virus hepatitidy A a virus hepatitidy E. Z hlediska bezpečnosti potravin a omezení šíření těchto patogenních agens alimentární cestou je důležité použití dostatečně účinných technologií s ohledem na opracovávaný produkt s cílem snížit počet virových částic pod hranici, která ještě má infekční potenciál. Přehledový článek poskytuje obecnou charakteristiku nejvýznamnějších zástupců virů ohrožující lidské zdraví, možnostmi jejich přenosu masem a masnými výrobky a vlivem jednotlivých konzervárenských technologii na jejich inaktivaci.
Název v anglickém jazyce
Viruses threating the human health in meat and meat products and the possibilities of their inactivation
Popis výsledku anglicky
Foodborne viruses can be found on a variety of food matrix. One of them is meat and products thereof. Noroviruses, hepatitis A and hepatitis E belong to the most important representatives of foodborne viruses. From the food safety point of view, it is important to use sufficiently effective processing technologies with respect to the processed products for the reduction of the viral particles number below the limit that still has an infectious potential. The review article provides a general description of the most important representatives of viruses threatening human health, the possibilities of their transmission in meat and meat products, as well as the influence of individual food processing technologies on their inhibition and/or inactivation.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10607 - Virology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920113" target="_blank" >QK1920113: Virus afrického moru prasat v mase a masných výrobcích – metody detekce a studium perzistence</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
2021
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
42-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—