Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Problematika aktuálního průkazu falšování potravin živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000195" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000195 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vetweb.cz/problematika-aktualniho-prukazu-falsovani-potravin-zivocisneho-puvodu/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/problematika-aktualniho-prukazu-falsovani-potravin-zivocisneho-puvodu/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Problematika aktuálního průkazu falšování potravin živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bezpečnosti a kvalitě potravin se věnuje stále více pozornosti ze strany potravinářského průmyslu a spotřebitelů. Jednou z hlavních otázek kvality související s autentizací potravij je její složení, protože se potravinářské výrobky falšují, a vysoce cenné druhy mohou být substituovány částečně nebo zcela za podobné, ale levnější. Ověřování potravin je důležité z hlediska zabránění obchodním podvodům, ale také posouzení bezpečnostního rizika vyplývajícího z nejasného složení potraviny, které by mohlo být škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou potenciální alergické a toxické látky, a které by mohly způsobit problémy ve stravě určitých spotřebitelů, jako jsou vegetariáni nebo náboženské skupiny. Samotné maso je považováno za vysoký zdroj bílkovin. Konzumenti preferují vepřové maso z hlediska cenové dostupnosti a přípravy. kuřecí maso je zase řazeno mezi dietní potravinu. hovězí maso s výjimkou zvěřiny patří mezi nejdražší maso na trhu. Z důvodu vysoké ceny a náročnější dostupnosti zvěřiny je její spotřeba nízká. A právě tohoto mohou výrobci a provozovatelé restaurací využívat a vydávat hovězí či vepřové za zvěřinu. Rybí maso je často opomíjeno. Vysoká cena ryb odrazuje konzumenty od nákupu čerstvých ryb, a tak dávají přednost rybím konzervovaným výrobkům, jako jsou sardinky, tuňák aj. a ty moho být předmětem nahrazování suroviny.

  • Název v anglickém jazyce

    Issues of current proof od adulteration of food of animal origin - meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Food safety and quality are receiving increasing atention from the food industry and consumers. One of the main quality issues related to food authentication is its composition, as food products are counterfeited and highly valuable species may be partially or completely substituted for similar but cheaper ones. Food verification is important to prevent commercial fraud, but also to assess the safety risk arising from the unclear composition of the food, which could be harmful to human health, such as potential allergic and toxic substances, and which could cause dietary problems for certain consumers, such as vegetarians or religious groups. Meat itself is considered a high source of protein. consumers prefer pork in terms of affordability and preparation. Chicken meat is again classified as a diet food. Beef, with the exception of venison, is one of the most expensive meats on the market. Due to the high price and more demanding availability of game, its consumption is low. And this is exactly what producets and restaurant operators can use and pass on beef or pork as game. Fish meat is often neglected. The high price of fish discourages consumers from buying fresh fish, so they prefer canned fish products such as sardines, tuna, etc., and these can be subject to raw material substitution.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    1214-7648

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    729-734

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus