Problematika aktuálního průkazu falšování potravin živočišného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000195" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000195 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vetweb.cz/problematika-aktualniho-prukazu-falsovani-potravin-zivocisneho-puvodu/" target="_blank" >https://www.vetweb.cz/problematika-aktualniho-prukazu-falsovani-potravin-zivocisneho-puvodu/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Problematika aktuálního průkazu falšování potravin živočišného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Bezpečnosti a kvalitě potravin se věnuje stále více pozornosti ze strany potravinářského průmyslu a spotřebitelů. Jednou z hlavních otázek kvality související s autentizací potravij je její složení, protože se potravinářské výrobky falšují, a vysoce cenné druhy mohou být substituovány částečně nebo zcela za podobné, ale levnější. Ověřování potravin je důležité z hlediska zabránění obchodním podvodům, ale také posouzení bezpečnostního rizika vyplývajícího z nejasného složení potraviny, které by mohlo být škodlivé pro lidské zdraví, jako jsou potenciální alergické a toxické látky, a které by mohly způsobit problémy ve stravě určitých spotřebitelů, jako jsou vegetariáni nebo náboženské skupiny. Samotné maso je považováno za vysoký zdroj bílkovin. Konzumenti preferují vepřové maso z hlediska cenové dostupnosti a přípravy. kuřecí maso je zase řazeno mezi dietní potravinu. hovězí maso s výjimkou zvěřiny patří mezi nejdražší maso na trhu. Z důvodu vysoké ceny a náročnější dostupnosti zvěřiny je její spotřeba nízká. A právě tohoto mohou výrobci a provozovatelé restaurací využívat a vydávat hovězí či vepřové za zvěřinu. Rybí maso je často opomíjeno. Vysoká cena ryb odrazuje konzumenty od nákupu čerstvých ryb, a tak dávají přednost rybím konzervovaným výrobkům, jako jsou sardinky, tuňák aj. a ty moho být předmětem nahrazování suroviny.
Název v anglickém jazyce
Issues of current proof od adulteration of food of animal origin - meat products
Popis výsledku anglicky
Food safety and quality are receiving increasing atention from the food industry and consumers. One of the main quality issues related to food authentication is its composition, as food products are counterfeited and highly valuable species may be partially or completely substituted for similar but cheaper ones. Food verification is important to prevent commercial fraud, but also to assess the safety risk arising from the unclear composition of the food, which could be harmful to human health, such as potential allergic and toxic substances, and which could cause dietary problems for certain consumers, such as vegetarians or religious groups. Meat itself is considered a high source of protein. consumers prefer pork in terms of affordability and preparation. Chicken meat is again classified as a diet food. Beef, with the exception of venison, is one of the most expensive meats on the market. Due to the high price and more demanding availability of game, its consumption is low. And this is exactly what producets and restaurant operators can use and pass on beef or pork as game. Fish meat is often neglected. The high price of fish discourages consumers from buying fresh fish, so they prefer canned fish products such as sardines, tuna, etc., and these can be subject to raw material substitution.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_019%2F0000869" target="_blank" >EF16_019/0000869: Udržitelná produkce zdravých ryb v různých akvakulturních systémech - PROFISH</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
1214-7648
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
729-734
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—