Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rizikové mikroorganismy v potravinách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F23%3AN0000198" target="_blank" >RIV/00027162:_____/23:N0000198 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rizikové mikroorganismy v potravinách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek přináší nejdůležitější poznatky představené na semináři „Nové poznatky o zdravotně a technologicky rizikových mikroorganismech v potravinách“, který byl organizován v rámci řešení projektu MZe NAZV QK1910121 a institucionální podpory MZe-RO0523. Předneseny byly informace o rezistenci bakterií rodu Klebsiella spp. a druhu Escherichia coli izolovaných z prostředí mlékáren vůči různým hodnotám pH, obsahu NaCl, záhřevům na subpasterační teploty a sanitačním roztokům. Představeno bylo mikrobiální složení zrajících sýrů pomocí molekulárně-biologických metod a možnost ovlivnění barvy sýrů jejich inokulací pigment produkujícími bakteriemi. Diskutována byla mikrobiologická kvalita mléka a úroveň zoohygieny získávání mléka na úrovni dojíren. Řešena byla i problematika antimikrobiální rezistence, konkrétně ke kolistinu, u bakterií izolovaných z čerstvého masa drůbeže a prasat i výskyt meticilin rezistentních Staphylococcus aureus ve fermentovaných salámech. Pozornost byla věnována i metodám detekce vybraných patogenů přítomných v potravinách, včetně vývoje nových možných molekulárních metod.

  • Název v anglickém jazyce

    Risk microorganisms in food

  • Popis výsledku anglicky

    The article describes the most important findings presented at the seminar „New insights into health and technological risk microorganisms in food“, which was organized within the project of the Ministry of Agriculture QK1910121 and institutional support MZe-RO0523. The information on the resistance of Klebsiella spp. and Escherichia coli isolated from dairy environments to different pH values, NaCl content and sanitation solutions was presented. Then the microbial composition of ripened cheeses was discussed as well as the possibility of influencing the colour of cheeses by inoculation with pigment-producing bacteria. The microbiological quality of milk and the level of zoohygiene of milk production at dairy level were reported. The issue of antimicrobial resistance, specifically to colistin, in bacteria isolated from fresh poultry and pig meat and the occurrence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in fermented salami were also addressed. Attention was also paid to methods for the detection of selected pathogens present in food, including the development of new potential molecular methods.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Perzistence vybraných původců alimentárních onemocnění, hygienických indikátorů a možnosti jejich eliminace z prostředí potravinářských podniků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů