Ekonomika výroby vepřového masa ve vybraných zemích EU
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027251%3A_____%2F17%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027251:_____/17:N0000025 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027251:_____/19:N0000012
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ekonomika výroby vepřového masa ve vybraných zemích EU
Popis výsledku v původním jazyce
Článek se zabývá porovnáním ekonomiky chovu prasat ve vybraných zemích EU v letech 2013 a 2015. Průměrné výsledky zemí EU byly srovnány také s výsledky 1/3 nejlepších farem ve Francii a Dánsku a České republice. Pro nalezení hlavních příčin rozdílných výsledků v jednotlivých zemích byly zkoumány hlavní nákladové položky a nejdůležitější ukazatele intenzity. Do ekonomiky chovu prasat se významnou měrou promítá výživa, zdravotní stav, užitkové parametry zvířat, úroveň technologie a organizace práce. Velmi významným faktorem, který však nemůže chovatel prasat ovlivnit, je realizační cena. V roce 2014 realizační cena prasat klesala, ekonomické výsledky se pohybovaly na obdobné úrovni, jako v roce 2013 tzn., že ve většině sledovaných zemí EU byla zjištěna ztráta. Zisku dosahovaly v průměru v obou letech podniky v Rakousku a Španělsku a v Dánsku a Francii pouze 1/3 nejlepších podniků. Česká republika vykazovala v roce 2014 výsledky konkurenceschopné s ostatními zeměmi EU. V roce 2015 došlo ke zhoršení ekonomické situace ve všech sledovaných zemích EU z důvodu významného poklesu realizačních cen. Napříč sledovanými zeměmi EU, včetně 1/3 nejlepších podniků v Dánsku a Francii, byla zjištěna ztráta. Česká republika dosahovala vyšší ztráty, než byla zjištěna v průměru sledovaných zemí EU, avšak obdobné ztráty jako Německo a nižší než Nizozemsko. Přesto v České republice stále existují rezervy v užitkovosti prasnic a prasat v předvýkrmu, konverzi krmiva, produktivitě práce.
Název v anglickém jazyce
Economics of pig meat production – position of the Czech Republic in Europe
Popis výsledku anglicky
The paper deals with international comparison of pig production costs and revenues in selected European countries in years 2013-2015. The average results of the EU countries were compared with the best 1/3 companies in Czech Republic, Denmark and France. Main cost items and natural productivity indicators were explored to clarity the differences among EU countries. The economics of pig production is highly influenced by nutrition, animal health, efficiency indicators, technology and management. Price is another important factor that cannot be affected by farmer. Pig prices decreased in year 2014 and in most EU countries a loss was achieved, similarly as in 2013. Profits were made in Austria and Spain and by one-third of the best companies in Denmark and France. Economic results in the Czech Republic have been competitive with other EU countries. The economic situation worsened in all the EU countries due to a significant fall in prices in year 2015. A loss was found in all EU countries, including 1/3 of the best businesses in Denmark and France. Czech Republic achieved similar results to Germany and slightly better than the Netherlands. There is still room for improvement in the sows performance, daily liveweight gain in weaning stage, feed conversion ratio, labor productivity in the Czech republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
50202 - Applied Economics, Econometrics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
77
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
50-56
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—