Tradiční lidová strava v obci Louka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00094927%3A_____%2F15%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00094927:_____/15:N0000002 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tradiční lidová strava v obci Louka
Popis výsledku v původním jazyce
Tématem studie je tradiční lidová strava v obci Louka na Horňácku v první polovině 20. století a její uplatnění v současném jídelníčku zdejších obyvatel. Protože tradiční strava přímo závisela na místní zemědělské produkci, obsahuje studie stručnou charakteristiku zemědělského hospodaření v lokalitě, chov domácího zvířectva, pěstované rostliny a jejich lokální názvy. Důležitým faktorem ovlivňujícím přípravu pokrmů byla forma topeniště a s ním související modernizace a úprava tradičních domů. Dále studie obsahuje popis každodenní stravy, vycházející ze sezónní produkce potravin. Velký vliv na denní jídelníček měly fáze hospodářského i církevního roku, odlišná a výjimečná pak byla strava při rodinných událostech, jako jsou křtiny, úvod, svatba, pohřeb. Uplatnění tradičních pokrmů v současném jídelníčku, druhy jídel a jejich frekvence byli zjišťovány na základě dotazníkového průzkumu mezi školními dětmi.
Název v anglickém jazyce
Tradition Folk Diet in the Village of Louka
Popis výsledku anglicky
The focus of the study is on traditional folk diet in the village of Louka in the ethnographic area of Horňácko in the first half of the 20th century, and its use in the contemporary dietary regimen of local inhabitants. Because the traditional diet depended on the local agricultural production, the study contains a brief characteristic of local agriculture, domestic animal breeding, grown plants and their local names. The shape of the fireplace and the related modernization thereof, as well as the adaptation of traditional houses was an important factor that influenced the preparation of foods. The study also contains a description of everyday diet based on the season production of foods. The stages during the rural and church year had a big influence on the everyday dietary regimen; different and exceptional was the diet on family occasions, such as baptism, churching, wedding, and funeral. The use of traditional foods in the contemporary dietary regimen, the kinds of dishes and their frequency were found out during a questionnaire survey among school children.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AC - Archeologie, antropologie, etnologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Folia ethnographica (Supplementum ad Acta Musei Moraviae)
ISSN
0862-1209
e-ISSN
—
Svazek periodika
49
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
125-134
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—