Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tradiční lidová strava v obci Louka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00094927%3A_____%2F15%3AN0000002" target="_blank" >RIV/00094927:_____/15:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tradiční lidová strava v obci Louka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tématem studie je tradiční lidová strava v obci Louka na Horňácku v první polovině 20. století a její uplatnění v současném jídelníčku zdejších obyvatel. Protože tradiční strava přímo závisela na místní zemědělské produkci, obsahuje studie stručnou charakteristiku zemědělského hospodaření v lokalitě, chov domácího zvířectva, pěstované rostliny a jejich lokální názvy. Důležitým faktorem ovlivňujícím přípravu pokrmů byla forma topeniště a s ním související modernizace a úprava tradičních domů. Dále studie obsahuje popis každodenní stravy, vycházející ze sezónní produkce potravin. Velký vliv na denní jídelníček měly fáze hospodářského i církevního roku, odlišná a výjimečná pak byla strava při rodinných událostech, jako jsou křtiny, úvod, svatba, pohřeb. Uplatnění tradičních pokrmů v současném jídelníčku, druhy jídel a jejich frekvence byli zjišťovány na základě dotazníkového průzkumu mezi školními dětmi.

  • Název v anglickém jazyce

    Tradition Folk Diet in the Village of Louka

  • Popis výsledku anglicky

    The focus of the study is on traditional folk diet in the village of Louka in the ethnographic area of Horňácko in the first half of the 20th century, and its use in the contemporary dietary regimen of local inhabitants. Because the traditional diet depended on the local agricultural production, the study contains a brief characteristic of local agriculture, domestic animal breeding, grown plants and their local names. The shape of the fireplace and the related modernization thereof, as well as the adaptation of traditional houses was an important factor that influenced the preparation of foods. The study also contains a description of everyday diet based on the season production of foods. The stages during the rural and church year had a big influence on the everyday dietary regimen; different and exceptional was the diet on family occasions, such as baptism, churching, wedding, and funeral. The use of traditional foods in the contemporary dietary regimen, the kinds of dishes and their frequency were found out during a questionnaire survey among school children.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AC - Archeologie, antropologie, etnologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Folia ethnographica (Supplementum ad Acta Musei Moraviae)

  • ISSN

    0862-1209

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    125-134

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus