Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F14%3A10282518" target="_blank" >RIV/00216208:11140/14:10282518 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00669806:_____/14:10282518

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2014/03/vitovcova.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2014/03/vitovcova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty. Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8. Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizacek Ara h 8. Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene. Závěr: Potvrd

  • Název v anglickém jazyce

    Senzitization to peanut allergen components and its use in clinical practice

  • Popis výsledku anglicky

    Peanut allergy is one of the most common food allergies and may cause severe reactions. Skin prick tests and specific IgE antibodies to peanut extract are not able to distinguish between symptomatic and asymptomatic patients. Reactivity todistinct peanutallergen components may draw attention to the potencial risk of more severe reactions. Method: We analyzed the group of 294 patients sensitized to peanut allergens: Ara h1, Ara h 2, Ara h 3 or Ara h 8. Patients were divided into 8 groups according to their dominant clinical symptoms and frequency of sensitization to individual allergen components in each group was assessed. Results: Asymptomatic patients and patients with oral allergy syndrome were mostly adults and sensitized to Ara h 8. More than 90%of these patients were sensitized to birch pollen. More severe reaction were observed mostly in children, these kinds of reactions were related to polysensitization and sensitization to seed storage proteins. Conclusion: We confirmed, th

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Alergie

  • ISSN

    1212-3536

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    16

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    159-164

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus