Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11140%2F14%3A10282518" target="_blank" >RIV/00216208:11140/14:10282518 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00669806:_____/14:10282518
Výsledek na webu
<a href="http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2014/03/vitovcova.pdf" target="_blank" >http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2014/03/vitovcova.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzibilizace k alergenovým složkám arašídů a její význam v klinické praxi
Popis výsledku v původním jazyce
Alergie na arašídy je jednou z nejčastějších potravinových alergií, způsobuje často vážné reakce. Kožní testy a specifické IgE proti extraktu alergenu nejsou schopny spolehlivě odlišit symptomatické a asymptomatické pacienty. Reaktivita k jednotlivým alergenovým složkám může umožnit předpovědět potencionální riziko vážné reakce. Metodika: Analyzovali jsme skupinu 294 pacientů senzibilizovaných k alespoň jedné z vyšetřovaných alergenových složek: Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3 a Ara h 8. Pacienti byli následně rozděleni do 8 skupin dle odpovídající klinické reaktivity a byla hodnocena četnost senzibilizace k jednotlivým složkám. Výsledky: Asymptomatičtí pacienti a pacienti s orálním alergickým syndromem byli většinou dospělí a převládala u nich senzibilizacek Ara h 8. Přes 90 % těchto pacientů bylo současně senzibilizováno k pylu břízy. Závažnější reakce byly pozorovány hlavně u dětí, tyto reakce byly více spjaty s polysenzibilizací a senzibilizací k zásobním proteinům semene. Závěr: Potvrd
Název v anglickém jazyce
Senzitization to peanut allergen components and its use in clinical practice
Popis výsledku anglicky
Peanut allergy is one of the most common food allergies and may cause severe reactions. Skin prick tests and specific IgE antibodies to peanut extract are not able to distinguish between symptomatic and asymptomatic patients. Reactivity todistinct peanutallergen components may draw attention to the potencial risk of more severe reactions. Method: We analyzed the group of 294 patients sensitized to peanut allergens: Ara h1, Ara h 2, Ara h 3 or Ara h 8. Patients were divided into 8 groups according to their dominant clinical symptoms and frequency of sensitization to individual allergen components in each group was assessed. Results: Asymptomatic patients and patients with oral allergy syndrome were mostly adults and sensitized to Ara h 8. More than 90%of these patients were sensitized to birch pollen. More severe reaction were observed mostly in children, these kinds of reactions were related to polysensitization and sensitization to seed storage proteins. Conclusion: We confirmed, th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Alergie
ISSN
1212-3536
e-ISSN
—
Svazek periodika
16
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
159-164
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—