Peanuts allergy in atopic dermatitis patients, analysis of sensitization to molecular components
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F21%3A10428514" target="_blank" >RIV/00216208:11150/21:10428514 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00179906:_____/21:10428514
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=V8CQ_kH4n2" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=V8CQ_kH4n2</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2021.1911958" target="_blank" >10.1080/09540105.2021.1911958</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Peanuts allergy in atopic dermatitis patients, analysis of sensitization to molecular components
Popis výsledku v původním jazyce
This study aims to evaluate the occurrence of food allergy to peanuts in atopic dermatitis (AD) patients and to analyse the sensitization to molecular components. The complete dermatological and allergological examination including the examination of the sensitization to molecular components with Multiplex ISAC testing was performed. Altogether 100 AD patients were examined - 48 men, 52 women, the average age 40.9 years. The food allergy to peanuts was confirmed in 27% patients; the majority of these patients are sensitized to PR 10 proteins (Ara h 8) and the minority to species-specific storage proteins and to non-specific lipid transfer protein (Ara h 9). In patients suffering from a clinical reaction to peanuts, the significant relation was confirmed to the sensitization to molecular components Aln g 1, Bet v 1, to molecular components of Timothy Phl p 1, 2, 4, 5, 6, 7 and to Mer a 1.
Název v anglickém jazyce
Peanuts allergy in atopic dermatitis patients, analysis of sensitization to molecular components
Popis výsledku anglicky
This study aims to evaluate the occurrence of food allergy to peanuts in atopic dermatitis (AD) patients and to analyse the sensitization to molecular components. The complete dermatological and allergological examination including the examination of the sensitization to molecular components with Multiplex ISAC testing was performed. Altogether 100 AD patients were examined - 48 men, 52 women, the average age 40.9 years. The food allergy to peanuts was confirmed in 27% patients; the majority of these patients are sensitized to PR 10 proteins (Ara h 8) and the minority to species-specific storage proteins and to non-specific lipid transfer protein (Ara h 9). In patients suffering from a clinical reaction to peanuts, the significant relation was confirmed to the sensitization to molecular components Aln g 1, Bet v 1, to molecular components of Timothy Phl p 1, 2, 4, 5, 6, 7 and to Mer a 1.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30216 - Dermatology and venereal diseases
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Agricultural Immunology
ISSN
0954-0105
e-ISSN
—
Svazek periodika
32
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
16
Strana od-do
221-236
Kód UT WoS článku
000650966600001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85105916802