Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Peanuts allergy in atopic dermatitis patients, analysis of sensitization to molecular components

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F21%3A10428514" target="_blank" >RIV/00216208:11150/21:10428514 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00179906:_____/21:10428514

  • Výsledek na webu

    <a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=V8CQ_kH4n2" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=V8CQ_kH4n2</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2021.1911958" target="_blank" >10.1080/09540105.2021.1911958</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Peanuts allergy in atopic dermatitis patients, analysis of sensitization to molecular components

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study aims to evaluate the occurrence of food allergy to peanuts in atopic dermatitis (AD) patients and to analyse the sensitization to molecular components. The complete dermatological and allergological examination including the examination of the sensitization to molecular components with Multiplex ISAC testing was performed. Altogether 100 AD patients were examined - 48 men, 52 women, the average age 40.9 years. The food allergy to peanuts was confirmed in 27% patients; the majority of these patients are sensitized to PR 10 proteins (Ara h 8) and the minority to species-specific storage proteins and to non-specific lipid transfer protein (Ara h 9). In patients suffering from a clinical reaction to peanuts, the significant relation was confirmed to the sensitization to molecular components Aln g 1, Bet v 1, to molecular components of Timothy Phl p 1, 2, 4, 5, 6, 7 and to Mer a 1.

  • Název v anglickém jazyce

    Peanuts allergy in atopic dermatitis patients, analysis of sensitization to molecular components

  • Popis výsledku anglicky

    This study aims to evaluate the occurrence of food allergy to peanuts in atopic dermatitis (AD) patients and to analyse the sensitization to molecular components. The complete dermatological and allergological examination including the examination of the sensitization to molecular components with Multiplex ISAC testing was performed. Altogether 100 AD patients were examined - 48 men, 52 women, the average age 40.9 years. The food allergy to peanuts was confirmed in 27% patients; the majority of these patients are sensitized to PR 10 proteins (Ara h 8) and the minority to species-specific storage proteins and to non-specific lipid transfer protein (Ara h 9). In patients suffering from a clinical reaction to peanuts, the significant relation was confirmed to the sensitization to molecular components Aln g 1, Bet v 1, to molecular components of Timothy Phl p 1, 2, 4, 5, 6, 7 and to Mer a 1.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30216 - Dermatology and venereal diseases

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Agricultural Immunology

  • ISSN

    0954-0105

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    32

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    221-236

  • Kód UT WoS článku

    000650966600001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85105916802