Sensitivity, specificity and positive predictive value of ALEX2 multiplex examination in patients suffering from atopic dermatitis and reaction to egg
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216208%3A11150%2F22%3A10445319" target="_blank" >RIV/00216208:11150/22:10445319 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00179906:_____/22:10445319
Výsledek na webu
<a href="https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=YC1DDhfBF_" target="_blank" >https://verso.is.cuni.cz/pub/verso.fpl?fname=obd_publikace_handle&handle=YC1DDhfBF_</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/09540105.2022.2085672" target="_blank" >10.1080/09540105.2022.2085672</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Sensitivity, specificity and positive predictive value of ALEX2 multiplex examination in patients suffering from atopic dermatitis and reaction to egg
Popis výsledku v původním jazyce
The aim is to evaluate the sensitivity, specificity and positive predictive value of ALEX2 Allergy Explorer test in patients suffering from atopic dermatitis and reactions to egg. We compared the results of specific IgE to allergen reagents (molecular components) with reactions to egg in the open eypoisure test (OET) (history); the sensitivity, specificity and positive predictictive value were calculated with Fisher's Exact test. Altogether 100 atopic dermatitis patients were examined. The reaction to egg was confirmed in 19 patients (19%). we confirmed significant repation between the results of specific IgE to Gal d 1, Gal d 2, Gal d 3, Gal d 5, Gal d white and Gal d yolk and hte results of the OET/history; the sensitivity is in the range 21.05-52.63%. We recommend to evaluate food allergy to egg in patients withsevere atopic dermatitis even with negative specific IgE for molecular components.
Název v anglickém jazyce
Sensitivity, specificity and positive predictive value of ALEX2 multiplex examination in patients suffering from atopic dermatitis and reaction to egg
Popis výsledku anglicky
The aim is to evaluate the sensitivity, specificity and positive predictive value of ALEX2 Allergy Explorer test in patients suffering from atopic dermatitis and reactions to egg. We compared the results of specific IgE to allergen reagents (molecular components) with reactions to egg in the open eypoisure test (OET) (history); the sensitivity, specificity and positive predictictive value were calculated with Fisher's Exact test. Altogether 100 atopic dermatitis patients were examined. The reaction to egg was confirmed in 19 patients (19%). we confirmed significant repation between the results of specific IgE to Gal d 1, Gal d 2, Gal d 3, Gal d 5, Gal d white and Gal d yolk and hte results of the OET/history; the sensitivity is in the range 21.05-52.63%. We recommend to evaluate food allergy to egg in patients withsevere atopic dermatitis even with negative specific IgE for molecular components.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
30216 - Dermatology and venereal diseases
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Agricultural Immunology
ISSN
0954-0105
e-ISSN
1465-3443
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
438-450
Kód UT WoS článku
000821491300001
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85133419090